Chleb na zakwasie z pastą tahini

na 30 listopada 2010 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Tym razem udało mi się przyłączyć do wspólnego pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni, której gospodyni, Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, zaproponowała bułeczki Cloverlaf Rolls i chleb na zakwasie z dodatkiem pasty tahini. Postanowiłem zabrać się za chleb, który wyszedł bardzo smaczny. Niestety nie miałem wspomnianej pasty tahini, ale poradziłem sobie z tym samodzielnie rozcierając ziarna sezamu z ząbkiem czosnku i oliwą. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo aromatyczny.
Pasta tahini to bardzo popularne na bliskim i dalekim wschodzie masło sezamowe, które znajdziemy w wielu tamtejszych daniach. W kuchni bliskiego wschodu stanowi podstawę najpopularniejszej tamtejszej pasty – hummusu.

przepis na Tahini Bread

Składniki na jeden bochenek z keksówki:

  • 500 g pszennej mąki*
  • 345 g wody
  • 10 g soli
  • 160 g dojrzałego zakwasu 60% hydracji
  • 50 g pasty tahini**
  • ziarno sezamowe***

Przygotowanie:

  1. Zamiast oryginalnej sklepowej Tahiti można użyć domowej – ziarna sezamu rozgniatamy w moździerzu z ząbkiem czosnku dodając powoli oliwę. Dajemy tyle oliwy, aż uzyskam pożądaną konsystencję pasty
  2. Do miski wlać wodę i 50g mąki i miksować mikserem do uzyskania gładkiej masy – 1 minutę.
  3. Dodawać stopniowo pozostała mąkę przy zwiększonej prędkości miksera – ok. 2 minuty.
  4. Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do autolizy na 30 minut.
  5. Następnie dodać sól i aktywny zakwas i miksować za pomocą haka do ciasta – ok. 3 minuty.
  6. Następnie dodać tahini i miksować ciasto aż wszystkie składniki się połączą – ok. 2 minuty.
  7. Ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć i odstawić do fermentacji na 4 godziny. Po 2 godzinach ciasto złożyć. Po tym czasie przełożyć do formy, a wierzch obficie posypać ziarnami sezamu.
  8. Zostawić do ponownej fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piec z parą, a kolejne 20 minut bez pary.

Smacznego!

*Stev używa mąki organicznej niebielonej.
** Zamiast pasty tahini można użyć nasion sezamu.
*** Ilość tahini i nasion sezamu można zwiększyć.

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. malgosia pisze:

    Panie Kubo czy moge uzyc suszonego zakwasu,jesli tak to co powinnam zmienic w przepisie? (uzywam suszonego zakwasu,bo rzadko pieke chleb)

  2. Kuba pisze:

    Anonimie, oczywiście tak. Widocznie Word uznał to słowo za literówkę i zastosował autokorektę. Zaraz poprawię. Dzięki za czujność – pozdrawiam!

  3. Anonymous pisze:

    czy piszac pasta tahiti masz na mysli tahini?

  4. Paula pisze:

    podoba mi się jego kolor :)

  5. holendrzyca pisze:

    ale ślicznie wygląda ten twój chlebek…
    z chęcią zrobiłabym takie cudo , le nie wiem skąd wziąć zakwas… ale skubnę sobie kawałek od ciebie :)
    pozdrawiam serdecznie

  6. asieja pisze:

    zjadłabym taką aromatyczną kromkę dziś na śniadanie. a nawet dwie.

  7. anytsujx pisze:

    Twój chleb wygląda wyśmienicie, aż jestem ciekawa smaku z tego fajnego połączenia …

  8. Jolanta Szyndlarewicz pisze:

    Kuba chleb wyglada rewelacyjnie:). Również go piekłam, więc wiem, że smak ma wyśmienity:) pozdrawiam

  9. Amber pisze:

    Kuba, bardzo się cieszę,że piekłeś chlebek z tahini! I to rozcieranie sezamu…No dzielny jesteś.Chleb wygląda pięknie!

  10. Majana pisze:

    O, i u Ciebie ten chlebek ;) Pysznie się prezentuje!
    Miłego dnia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top