Bruschetta z pomidorami

na 1 grudnia 2010 21 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Bruschetta to klasyczna włoska przekąska, która jest niczym innym jak grzanką z przeróżnymi dodatkami. Podejrzewam, że każdy Włoch ma własną ulubioną kompozycję składników, które lądują na wierzchu. W najprostszej wersji, wystarczy natrzeć je ząbkiem czosnku i skropić oliwą, ja jednak lubię nieco wzbogacić smak o pomidory, cebulę i oliwki.

przepis na Bruschettę z pomidorami

Składniki:

  • 10 kromek pieczywa (ciabatta, angielka)
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść oliwek
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • zielenika (co kto lubi – kiełki, bazylia, oregano)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w kostkę.
  2. Czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Dodajemy do pomidorów.
  3. Cebule, oliwki i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do reszty składników wraz z kaparami.
  4. Doprawiamy i odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Można to zrobić w tosterze lub piekarniku.
  5. Gdy będą gotowe, skrapiamy je oliwą i nakładamy pomidory. Wierzch posypujemy zieleniną (posiekaną bazylią, oregano, a ja akurat użyłem kiełków rzodkiewki).

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

21 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Czekałem i czekałem, ale niestety Blue nie podał swojego adresu. W takim razie muszę wytypować zwycięzce-zastępcę – a jest nim Blue Megi, która zaproponowała piernik na miodzie.
    Megi, wyślij mi szybko swój adres :-)

  2. Kuba pisze:

    Oczywiście bardzo dziękuję Wszystkim za udział – Wasze przepisy są smakowite i bardzo inspirujące. Z przyjemnością wypróbuje je w najbliższym czasie :-)

  3. Kuba pisze:

    Witajcie,
    wyniki konkursu znajdziecie tutaj: http://www.kuba-pichci.pl/2010/12/rozwiazanie-konkursu-mikoajkowego.html
    Wymienione osoby proszę o przesłanie adresu na maila: kuba.pichci@gmail.com

  4. Anonymous pisze:

    Ja w takim razie podam przepis, który jest moją własną wariacją na temat śledzi :) ich smak jest niepowtarzalny i oryginalny, łączy w sobie smak tradycyjnie przyrządzanych śledzi ze smakiem dodatków, które nadają mu słodyczy i korzennego aromatu. Poza tym sposób przygotowania jest banalny i nie zabiera wiele czasu, co jest atutem w przedświątecznej gorączce. Gorąco polecam :)

    Śledzie a'la piernik

    5 filetów śledziowych
    2 cebule
    1 pomarańcza
    3/4 szklanki oleju
    garść rodzynek
    1 duża łyżka miodu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

    Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić w dzwonka. Wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać z rodzynkami. Pozostawić na około 30 minut. Cebulę pokroić w plastry i przesmażyć na oleju. Dodać sok z rodzynkami, miodem i przyprawą do piernika. Całość wymieszać i poddusić około 5 minut. Śledzie zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na noc. Mają piękny aromat i niepowtarzalny smak :)

    ula-kulbacka@wp.pl

  5. Anonymous pisze:

    Piernik świąteczny

    Ciasto:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    2,5 szklanki mąki
    przyprawa do piernika
    1 łyżka sody
    3 łyżki powideł
    0,5 szklanki oleju
    3-4 łyżki kakao

    Polewa:
    1/3 kostki masła
    3 łyżki wody
    2-3 łyżki kakao
    2-3 łyżki cukru
    orzechy włoskie

    Jajka ucieramy z cukrem.Dodajemy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju.Miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika.Wszystko dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy 3 łyżki powideł śliwkowych. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach.Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Aby sprawdzić czy piernik jest już gotowy wbijamy wykałaczkę, jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

    Polewa: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz wodę.Następnie dodajemy kakao.Gotujemy 3 minuty. Wylewamy na zimnego piernika posypujemy orzechami.

    rosik93

  6. grazyna pisze:

    Bruschetta pyszna !
    A oto jeden z moich ulubionych wigilijnych przepisów :Śledzie imbirowe:
    Kilka filetów typu matjas
    łyżeczka imbiru
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    łyzka octu balsamicznego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    cebula
    1/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki bulionu warzywnego
    Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki. Gorącym bulionem zalać przyprawy, ocet i posiekaną cebulę, wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać przecier pomidorowy, i olej, zalać śledzie w słoiku i wstawić do lodówki na kilka godzin. Takie śledzie są delikatne w smaku i pyszne.
    Pozdrawiam mikołajkowo, Grażyna.

  7. ciuchyyyyyy pisze:

    Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami i orzechami
    Składniki na 4 porcje:

    – 2 polędwiczki wieprzowe (50 dag),
    – 8-10 suszonych śliwek bez pestek (5 dag),
    – 12-15 orzechów włoskich wyłuskanych (5 dag)
    – łyżka oleju rzepakowego (1 dag),
    – płaska łyżka mąki (1 dag),
    – średni kubek jogurtu naturalnego 3% tłuszczu (20 dag),
    – sól, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty i mielony.

    Sposób wykonania:

    Polędwiczki pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Orzechy pokruszyć, śliwki przekroić na połówki. Polędwiczki obsmażyć na oleju – najlepiej w teflonowym rondlu. Dodać suszone śliwki i orzechy, a następnie taką ilość wody, aby przykryła mięso (zwykle 1 szklankę). Wsypać przyprawy i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Zagęścić mąką wymieszaną z jogurtem i jeszcze kilka minut gotować. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Potrawę najlepiej przyrządzić na 2-3 godziny przed podaniem.

    Seler naciowy z kukurydzą, jabłkiem i śliwkami
    Składniki na 4 porcje:

    – średni seler naciowy (50 dag),
    – pół puszki czyli szklanka kukurydzy konserwowej – najlepiej niesłodkiej (15 dag),
    – 5 dużych marynowanych śliwek węgierek (10 dag),
    – średnie jabłko (15 dag),
    – 2 czubate łyżeczki majonezu (2 dag),
    – sól, pieprz, mieszanka przypraw np. zioła do sałatek lub zioła prowansalskie.

    Sposób wykonania:

    Łodygi selera obrać z włóknistej skórki, podobnie jak obiera się rabarbar. Seler i jabłko pokroić w kostkę, a śliwki w paski lub krążki. Kukurydzę dobrze odsączyć od zalewy. Wszystkie składniki wymieszać.

    SMACZNEGO i słodkich Mikołajek życzę :)

  8. holendrzyca pisze:

    ryba w sosie porowym

    3-4 filety ryby
    sól
    pieprz
    1 duża por
    1 opakowanie śmietany kremówki
    koperek
    masło do smażenia

    filety przeciąć wzdłuż na ok 3cm. posolić i popieprzyć.każdy pasek zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką.ułożyć w pion na żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku 20minut w temp. ok 120-150 stopni. por kroimy na cienkie talarki. smażymy na maśle na małym ogniu.doprawić solą i pieprzem. na koniec dodać do pory śmietanę i drobno pokrojony koperek. po wyjęciu ryby z piekarnika polać sosem. smacznego

  9. Anonymous pisze:

    KACZKA PO PEKIŃSKU

    Składniki:

    – kaczka (2,5 kg)
    – placki mandaryńskie
    – cebula dymka
    – ogórek
    – sól (1 łyżka)
    – wódka (5 łyżek)
    – cukier (2 łyżki)
    – woda

    Przygotowanie:

    Kaczkę dokładnie wymyć. Wymieszać wódkę, cukier, wodę i sól. Osłodzoną wodą posmarować kaczkę, powiesić by wyschła. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Włożyć kaczkę. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć do 170 stopni Piec 1 godz. Zwiększyć do 200 stopni, piec 20 minut. Równocześnie smażyć placki. Wyjąć kaczkę z piekarnika. Ściągnąć skórkę. Jej kawałki układać na półmisku. Następnie to samo uczynić z mięsem.
    Smarować placek sosem, na nim kłaść mięso, obłożyć ogórkiem i cebulą. Smacznego !

    K _ aczka po pekińsku – moja ulubiona potrawa,
    A _ ch, przyrządzenie jej to dla mnie zabawa,
    C _ óż dopiero konsumpcja – wspaniały smak,
    Z _ apach wyjątkowy, wołam: "Tak ! Tak ! Tak !"
    K _ wa ! Kwa ! Kwa -lifikuje się do siedmiu cudów świata,
    A _ ch ! Jak widać chodowla kaczek to najlepsza lokata.

    P _ ieczona kaczka – pyszna, aż rozpływa się w ustach,
    O _ j, ślinka leci nawet osobom o wybrednych gustach,

    P _ rzyjemność sama – nie jest to kaczka dziennikarska,
    E _ h, prostota przygotowania, wystarczy książka kucharska,
    K _ iedy już jest danie gotowe jest wielka satysfakcja,
    I _ natychmiastowa współmieszkańców domu reakcja,
    N _ oże, widelce idą w ruch. Wszystkim leci ślinka
    S _ makuje wyśmienicie, także przy kieliszku winka.
    K _ iszki grają mi marsza. Koniec mych słów natchnionych,
    U _ piekę zaraz kaczkę. Dawno "dodałem ją do ulubionych".

    makaronowy.klen@onet.eu

  10. Anonymous pisze:

    Cielęcina z farszem – to wyjątkowe danie zawsze przygotowuję na drugi dzień świąt.:)

    Przygotowanie:30 min
    Pieczenie: 80 min

    Składniki:
    1kg cielęciny (najlepiej tylnej bez kości)
    2 łyżki oleju
    2 łyżki ziaren kolendry
    sól, pieprz

    Nadzienie:
    marchewka
    cebula
    seler
    szczypiorek
    natka pietruszki
    suszone zioła – rozmaryn i tymianek
    2 łyżki oleju
    1 łyżka bułki tartej
    sól, pieprz

    Sos:
    marchewka
    cebula
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    suszone zioła (te same co w nadzieniu)
    1/2 l mięsnego wywaru z kostki Knorr
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

    Warzywa na sos obrać , pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
    Dodać przyprawy i pomidory, wlać wywar mięsny i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok 45 min.

    Warzywa na nadzienie obrać, cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać marchewkę i seler pokrojone w kostkę.Smażyć ok 5 min. Następnie dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Nadzienie mamy gotowe.

    Mięso umyć, osuszyć, wyciąć pośrodku wąski otwór, który należy wypełnić nadzieniem. Natrzeć mięso solą i pieprzem.Podsmażyć na oleju, a następnie piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 C. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry i polaną sosem.
    Smacznego!

    Pozdrawiam

    mimi

  11. blue pisze:

    A ja taki przepis na ciasto mam. Fajnie wygląda i smakuje. Smacznego.
    CIASTO W KOLORACH ŚWIĄTECZNYCH
    Składniki:
    • Biszkopt
    • 1 litr czerwonego lub zielonego soku "Pysio"
    • 3 budynie śmietankowe
    • 0,5 litra śmietany 30%
    • 4 galaretki w kolorze soku Pysio
    • 3 opakowania Delicji
    Wykonanie:
    Gotujemy budyń z 3 paczek budyniu i soku Pysio. Na biszkopt wykładamy ugotowany i lekko wystudzony budyń. Śmietanę ubijamy, a 2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i zimne, lekko ścięte mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną. Na biszkopcie układamy Delicje do góry czekoladą. Na ciastka wlewamy ubitą śmietanę z tężejącą zimną galaretką. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w ¾ litra gorącej wody. Kiedy galaretka ostygnie i lekko stężeje zalewamy nią wierzch ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki, aż całe stężeje. Po wyjęciu z lodówki zjadamy szybko dowolną ilość zanim się reszta dowie, że już gotowe .
    Pozdrawiam.

  12. joanna.fr pisze:

    aa i nie podałam ile każdego składnika ale moim zdaniem to zależy od upodobań i ilości śledzia
    pozdrawiam!

  13. joanna.fr pisze:

    ja w święta robię za specjalistkę od śledzia :)
    Tą popularną w Polsce rybkę można zrobić na wiele sposobów. Nie zajmuje to dużo czasu ale rezultaty są pyszne i aż trudno poznać, że to nasz śledzik.

    śledzie po żydowsku

    filety ze śledzia
    koncentrat pomidorowy
    cebule
    rodzynki
    papryka słodka w proszku
    sól pieprz cukier

    Do zeszklonej cebulki dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, następnie trzeba dodać przyprawy, wszystko podsmażyć i voila można wrzucić na śledzika.

    Śledzie pod pierzynką

    filety ze śledzia
    cebula
    oliwa z oliwek
    jakjka (koło 3)
    majonez
    ser żółty
    papryka słodka w proszku

    Ułożyć pokrojone w paski śledzi na półmisku i posypać drobno pokrojoną cebulką. Polać odrobinę oliwą. Posypać posiekanymi jajkami. Na jajka nałożyć majonez (po każdorazowym nakładaniu wkładać łyzke/ nóż do gorącej wody- będzie łątwiej nakładać). Na to położyć warstwę startego sera i posypać paryką w proszku. pycha!

    Trzeba pamiętać żeby śledzie zawsze najpierw namoczyć w wodzie lub mleku, żeby nie były takie słone!

    a bruschette uwielbiam! mmmm

  14. blue_megi pisze:

    Mój ulubiony piernik na miodzie :)

    Składniki:

    * 50 dag mąki
    * 25 dag miodu naturalnego
    * 10 dag cukru
    * 1 jajko
    * ½ szklanki mleka
    * 1 łyżka kakao
    * 1 opakowanie (8g) cukru waniliowego
    * 1 łyżeczka przypraw do piernika
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * bakalie (orzechy, rodzynki, figi)
    * tłuszcz do wysmarowania formy

    Mleko lekko podgrzać z miodem, dodać cukier, cukier waniliowy i roztrzepane jajko. Wymieszać, ostudzić.

    Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przyprawy, wlać przestudzone mleko z miodem, dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojone i oprószone mąką bakalie.

    Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić piernik jeszcze na 10 minut w piecyku.

    Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

    Ciasto można upiec nawet tydzień przed świętami. Smacznego :)

    zdjęcia tutaj: http://rogalik.blox.pl/2009/12/Piernik-miodowy.html

  15. kasia1977 pisze:

    Oj, a ja tylko i wylacznie, raz do roku i specjalnie robie rybe po grecku. Danie pracochlonne, czasochlonne i dlatego upatrzone jako specjalne. Proporcje 'na oko' niestety, bo to juz tyle lat rutyny… Ale generalnie baza to marchew i cebula, a pietrucha i seler tylko do smaku :)

    Warzywa:
    Starta na tarce o grubych oczkach marchewka, pietruszka i seler korzeniowy, pokrojona na piorka cebula. Rozgrzac dobra oliwe w garnku, wrzucic cebule, podsmazyc. Dodac reszte warzyw, wrzucic 2-3 listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Dobrze wymieszac i wlac sporo, sporo oliwy. Gotowac, az warzywa przestana pachniec surowizna. Mozna przygotowac 2-3 dni wczesniej, z czego bardzo czesto korzystam:)
    Ryba:
    Filety rybne (biale), bez kosci i skory. Rozmrozone i osuszone. Oproszyc maka i obtaczac w gestym, bogatym ciescie nalesnikowym (maka, mleko, jajka, olej). Smazyc na zloty kolor z obu stron.

    W naczyniu zaroodpornym ukladac warstwami swiezo usmazona rybe i gorace warzywa. Zakonczyc warstwa warzyw, przykryc kawalkiem folii alu i wstawic do goracego piekarnika, do czasu, az beda potrzebne. Dobrze jest potrawie dac z pol godzinki 'odpoczynku', bo wtedy oliwa aromatyzowana warzywami swietnie wsiaka w ciasto z ryby…

    Uff, az sie glodna zrobilam… :):):))))
    Pozdrawiam!

  16. aga-aa pisze:

    ja uwielbiam kapustę z suszonymi grzybami, zawsze jak jadę do babci to robi mi ją, bo wie jak mi smakuje, w tamtym roku sama ją przygotowałam trochę podrasowując smak poprzez dodanie suszonej żurawiny i suszonych śliwek, bardzo smaczna wyszła i w tym roku też ją zrobię, przepis ze zdjęciem jest tu:
    http://eksperymentalnie.com/2009/12/oj-lubie-o-ja-lubie

    Kapusta z suszonymi grzybami, śliwkami i żurawiną
    0,5 kg kiszonej kapusty
    cebula
    2 garście suszonych grzybów
    garść suszonych śliwek
    garść suszonej żurawiny
    2 listki laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    kilka suszonych goździków
    pieprz cały
    Grzyby zalewam na noc gorącą wodą. Następnego dnia kroję kapustę i wkładam do garnka, wrzucam grzyby wraz z wodą, dodaję żurawinę i śliwki. Zalewam wodą i stawiam na ogień. Dodaję ziele, listki, goździki i pieprz. Gotuję do miękkości.
    W międzyczasie na patelni szklę posiekaną cebulę. Kapustę odcedzam, wyciągam grzybki i śliwki, kroję na mniejsze kawałki. Usuwam z kapusty listki laurowe, kulki pieprzu i ziela oraz goździki.
    Ponownie dodaję śliwki i żurawinę oraz cebulę. Dokładnie mieszam.

  17. Majana pisze:

    Bruschettę uwielbiam ! :))) Pyszności :))

  18. Olasz pisze:

    i już się robi świątecznie :)

  19. kabamaiga pisze:

    Taką ciepłą kanapeczkę zjadłabym teraz chętnie na drugie śniadanko

  20. Ada pisze:

    Dzień Dobry
    Jingle bells,jingle bells ,jingle bells all the way przed kominkiem dla Świętego Mikołaja Owsiankowe cudeńka miej Nie mogą być zbyt kaloryczne bo Brodacz nie ruszy z sani a Renifer
    Czerwononosy nie drgnie nawet rogami .Do przygotowania Owsianek potrzebujemy: około 30 dkg płatków owsianych to w zależności czy Mikołaj wagę kogucią czy Pudzianową prezentuje,2 łyżki cukru (najlepiej ten ,który
    czerwienią emanuje i dobrze konkursami się promuje :)),1 łyżeczka cukru do pieczenia,1/2 mąki tortowej ,1/2 szklanki wody ,masło około
    ćwiartki.Masełko ,cukier ,płatki w garnuszku 4 minuty mieszamy a potem doskonałą konsystencję
    mamy .Gdy cukier zbrązowieje wtedy moje podniebienie szaleje,dodajemy mąkę i cukier waniliowy do smaku Droga Dziewczyno i Drogi Chłopaku,mieszamy i gotujemy na małym ogniu trzy minuty by woda zniknęła a owsianka formę plastyczną przyjęła .Z tej masy kulę śnieżne lepimy :),wkładamy na 15 min do piekarnika i głód szybko znika .Już Brodacz z Naszej sofy nie wstanie a Nam wór prezentów zostanie :).
    Pozdrawia Ada ,który do Pana Kuby chętnie wpada.
    e-mail wara@poczta.forward.pl

  21. aga pisze:

    mmm… bardzo lubie bruschette, chrupiace grzanki, pomidory i obowiazkowo czosnek… pycha:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top