Galaretka z białego wina aromatyzowana przyprawami z kremem jajecznym

na 21 grudnia 2012 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kolejnym przepisem, który mieliśmy okazję przygotowywać pod czujnym okiem Kurta Schellera jest przepis na galaretkę z białego wina, która dzięki przyprawom korzennym nabiera zimowego charakteru. Czemu nie podać takiego deseru świątecznym gościom?

Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.

Galaretka z białego wina aromatyzowana przyprawami z kremem jajecznymprzepis na galaretkę z białego wina aromatyzowaną przyprawami z kremem jajecznym

składniki na 8 porcji:

Baza:

  • 150 ml białego wina, słodkiego
  • 50 ml brandy
  • 100 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 6 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 50 gram białego cukru
  • 10 gram żelatyny lub 4 listki
  • 6 biszkoptów średniej wielkości
  • 150 gram dżemu malinowego lub konfitury

Krem:

  • 4 jaja ( żółtko)
  • 80 gram cukru pudru
  • 50 gram mąki
  • 425 ml mleka
  • odrobina skórki pomarańczowej
  • bita śmietana do dekoracji.

przygotowanie:

Galaretka:
W małym naczyniu zagotuj, wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. Mieszaj aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W osobnym naczyniu przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu (w zimnej wodzie). Po chwili całość połącz i wymieszaj na jednolita masę. Biszkopty ułóż w naczyniu w dowolnej formie i zalej wyżej przygotowaną galaretką. Odstaw do wystygnięcia.

Krem:
Przesiej cukier puder i mąkę. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żółtka z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość na jednolitą, dość gęstą masę. W osobnym naczyniu doprowadź do wrzenia mleko ze skórką cytrynową. Mleko powoli łącz z uprzednio przygotowaną masą. Powstałą masę doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje. Ważne aby masa była gęsta i jednolicie gładka.

Dżem lub konfiturę wyłóż na zsiadłą galaretkę a następnie krem. Całość udekoruj bitą śmietaną.
Smacznego!

Tymczasem zapraszam do posłuchania jednego z moich ulubionych zimowych utworów w wykonaniu Anny Marii Jopek i Jeremiego Przybory.

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top