Kolejnym przepisem, który mieliśmy okazję przygotowywać pod czujnym okiem Kurta Schellera jest przepis na galaretkę z białego wina, która dzięki przyprawom korzennym nabiera zimowego charakteru. Czemu nie podać takiego deseru świątecznym gościom?
Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.
przepis na galaretkę z białego wina aromatyzowaną przyprawami z kremem jajecznym
składniki na 8 porcji:
Baza:
- 150 ml białego wina, słodkiego
- 50 ml brandy
- 100 ml świeżego soku pomarańczowego
- 6 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 50 gram białego cukru
- 10 gram żelatyny lub 4 listki
- 6 biszkoptów średniej wielkości
- 150 gram dżemu malinowego lub konfitury
Krem:
- 4 jaja ( żółtko)
- 80 gram cukru pudru
- 50 gram mąki
- 425 ml mleka
- odrobina skórki pomarańczowej
- bita śmietana do dekoracji.
przygotowanie:
Galaretka:
W małym naczyniu zagotuj, wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. Mieszaj aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W osobnym naczyniu przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu (w zimnej wodzie). Po chwili całość połącz i wymieszaj na jednolita masę. Biszkopty ułóż w naczyniu w dowolnej formie i zalej wyżej przygotowaną galaretką. Odstaw do wystygnięcia.
Krem:
Przesiej cukier puder i mąkę. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żółtka z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość na jednolitą, dość gęstą masę. W osobnym naczyniu doprowadź do wrzenia mleko ze skórką cytrynową. Mleko powoli łącz z uprzednio przygotowaną masą. Powstałą masę doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje. Ważne aby masa była gęsta i jednolicie gładka.
Dżem lub konfiturę wyłóż na zsiadłą galaretkę a następnie krem. Całość udekoruj bitą śmietaną.
Smacznego!
Tymczasem zapraszam do posłuchania jednego z moich ulubionych zimowych utworów w wykonaniu Anny Marii Jopek i Jeremiego Przybory.