W ubiegły weekend mieliśmy wraz z Moją Piękniejszą Połówką przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych Makro, organizowanych warszawskiej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości. Przyjemność tym większą, iż zajęcia prowadził sam Kurt Scheller.
To nie pierwszy raz, kiedy miałem okazję gotować w kuchni Makro, gdyż latem przygotowywałem wraz z innymi blogerami smaczne dania typy BBQ, o czym poczytać możecie TUTAJ.
Tematem przewodnim sobotnich warsztatów były zbliżające się Wigilia i Boże Narodzenie. Kurt Scheller podzielił się z nami własnymi oryginalnym pomysłami na świąteczny stół, które stanowić mogą niezwykle ciekawą alternatywę dla tradycyjnych dań. Nie trzeba przecież od razu dokonywać rewolucji w menu, ale warto zawsze je nieco urozmaicić jedną czy dwoma ciekawostkami.
Na przystawkę zaproponowano nam przygotowanie sufletu grzybowego (z pieczarkami i borowikami) w parmezanową skórką.
Wigilijnych gości można poczęstować bardzo smacznym połączeniem ryby i ryżu podając im sandwich ze smażonego pstrąga na risotto z szafranem.
Na deser Kurt Scheller proponuje przygotować galaretkę z białego wina aromatyzowaną przyprawami z kremem jajecznym i bitą śmietaną.
Natomiast pierwszego dnia Bożego Narodzenia, kiedy już mięsny post mamy za sobą, doskonale smakować będzie pieczony schab aromatyzowany kminkiem na sosie gruszkowym z puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą.
To była naprawdę niesamowita przyjemność gotować w gronie blogerów pod wodzą Kurta Schellera, przy wielkim wsparciu kucharzy Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro. Sam mistrz ceremonii okazał się być niezwykle wesołym i otwartym człowiekiem o olbrzymim sercu do ludzi i gotowania.
Przepisy na powyższe dania pojawią się na blogu w najbliższych dniach.
Zdjęcia zamieszczam dzięki uprzejmości Makro Cash and Carry Polska.
Widze, ze szafranowo bylo na warsztatach.Uwielbiam szafran w kazdej postaci, a do ryzu dodaje niemal codziennie. Fajne warsztaty, sama niedlugo wybieram sie na podobne…