Gulasz wieprzowy

na 6 sierpnia 2012 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Gulasz jest daniem, które co prawda wymaga długiego duszenia, ale za to praktycznie nic nie trzeba przy nim robić. Właściwie to cała praca z nim związana zajmuje 10 minut, co jest znacznym atutem – wstawiłem danie około południa na palnik, raz na jakiś czas machnąłem łyżką i na popołudnie miałem smakowity obiad. Zaprezentowane danie to wersja podstawowa, do której z powodzeniem można dodać inne składniki zgodnie z własnym gustem.

Gulasz wieprzowy

przepis na gulasz wieprzowy

składniki:

  • 700 g wieprzowiny bez kości (szynka)
  • mąka
  • olej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • 500-750 ml bulionu warzywnego

przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w kostkę, a następnie dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i obsmażamy lekko mięso z każdej strony. Następnie wyjmujemy je i odsączamy nadmiar tłuszczu odkładając na ręcznik papierowy.
  3. W garnku przesmażamy krótko poszatkowaną w półplasterki cebulę, do której po chwili dodajemy mięso.
  4. Całość zalewamy 150 ml bulionu i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i uzupełniając bulion w miarę potrzeby.
  5. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, przetarte na grubych oczkach marchewki i liść laurowy.
  6. Dusimy do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
  7. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. whiness pisze:

    Wolę drobiowy, ale – tak czy siak – gulasz jest całkiem dobry. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top