Gulasz jest daniem, które co prawda wymaga długiego duszenia, ale za to praktycznie nic nie trzeba przy nim robić. Właściwie to cała praca z nim związana zajmuje 10 minut, co jest znacznym atutem – wstawiłem danie około południa na palnik, raz na jakiś czas machnąłem łyżką i na popołudnie miałem smakowity obiad. Zaprezentowane danie to wersja podstawowa, do której z powodzeniem można dodać inne składniki zgodnie z własnym gustem.

Gulasz wieprzowy
przepis na gulasz wieprzowy
składniki:
- 700 g wieprzowiny bez kości (szynka)
 - mąka
 - olej
 - 2 duże cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 marchewki
 - liść laurowy
 - 500-750 ml bulionu warzywnego
 
przygotowanie:
- Mięso kroimy w kostkę, a następnie dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące.
 - W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i obsmażamy lekko mięso z każdej strony. Następnie wyjmujemy je i odsączamy nadmiar tłuszczu odkładając na ręcznik papierowy.
 - W garnku przesmażamy krótko poszatkowaną w półplasterki cebulę, do której po chwili dodajemy mięso.
 - Całość zalewamy 150 ml bulionu i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i uzupełniając bulion w miarę potrzeby.
 - Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, przetarte na grubych oczkach marchewki i liść laurowy.
 - Dusimy do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
 - Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
 
Smacznego!























Wolę drobiowy, ale – tak czy siak – gulasz jest całkiem dobry. :)
Oczywiście – dobry gulasz nie jest zły :-)