Zupa z młodych ziemniaków

na 2 maja 2012 14 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Odgrzebałem niedawno Kuchnię polską, klasyczne wydanie z lat 50 i postanowiłem przygotować nieco przepisów w niej zapisanych. Bo tak to jest, że w zalewie nowych, kolorowych publikacji zapominamy czasem (a przynajmniej ja się na tym łapię), że wiele drzwi jest już dawno otwartych i nie warto brać się za ich wywarzanie.

Przepis na poniższą zupę to w sumie nic nowego – ot kartoflanka. Jednak fakt, że zamiast zwykłych użyłem młodych ziemniaków oraz świeżego, cienkiego szczypiorku sprawił, że już pierwsza jej łyżka niesie ze sobą ducha wiosny…

Zupa z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 400 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion zgodnie z przepisem, który opisałem na poniższej stronie: przepis na bulion drobiowy

Gdy bulion będzie gotowy, dodajemy surowe, pokrojone w kostkę młode ziemniaki.

Gdy ziemniaki będą gotowe, wyjmujemy włoszczyznę, kurczaka i mniej więcej połowę ziemniaków.

Wyjęte z zupy ziemniaki miksujemy blenderem z marchewką. Uzyskana pulpę mieszamy ze śmietaną i żółtkiem i dodajemy do zupy.

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

14 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Paulina pisze:

    Świetny przepis! Wreszcie wyszła mi obłędna ziemniaczana dziękuję!

  2. Krysia pisze:

    Bardzo smaczna innowacja :)

  3. Maggie pisze:

    Warto bylo odkopac „Kuchnie polska” dla tej zupy :)

    • Kuba pisze:

      Dokładnie tak! Dziś na podstawie Kuchni polskiej piekłem szarlotkę, która smakuje zupełnie inaczej niż te, które piekłem dotychczas…

  4. Majana pisze:

    O, jaka fajna ta zupka! NIgdy o takiej nie słyszałam,a wygląda smakowicie.
    Pozdrowienia:)

  5. karmel-itka pisze:

    nie spotkałam się z taką zupa nigdy.
    dziwne.. ale zapowiada się smacznie. taka polska, domowa ;]

  6. wiosenka27 pisze:

    Ja się trochę boje młodych ziemniaków, pierwsze jem dopiero w czerwcu a stare są już tak niedobre, że praktycznie na obiad gotuję albo makaron albo ryż albo jakieś kluchy ale taka zupkę chętnie bym zjadła:) Wygląda cudnie:)
    Pozdrawiam:)

    • Kuba pisze:

      Rany, szczerze mówiąc, to nie myślałem nigdy, żeby bać się ziemniaków – są takie malutkie i milutkie… :-) Ja w sumie też staram się kupować dopiero te „nasze”, ale jakoś się nie mogłem oprzeć. Pozdrawiam!

  7. Zupy to my lubimy, oj lubimy:) na młode ziemniaki jeszcze poczekam, ale szczypior już wychyla nieśmiało swą zieloną fryzurkę spod ziemi:) pozdrawiam ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top