Ciastka z M&Ms

na 29 kwietnia 2012 18 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Ciastka z M&Ms wpadły mi kilka dni temu w oko, gdy przeglądałem ugotuj.to, a sam przepis pochodzi z bloga amu-am. Od razu mi się spodobały, bo są bardzo kolorowe, a poza tym ja uwielbiam M&Msy (zarówno z orzeszkiem, jak i bez). Szybko zabrałem się za ich upieczenie – to bardzo prosty przepis, który może posłużyć jako baza do innych podobnych ciastek.

Przepis ciastka z M&Ms

(źródło: http://amu-am.blogspot.com/2011/10/ciastka-z-m.html)

Składniki:

  • 220 g masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g M&M’s (z orzeszkami lub bez, albo miks)

Przygotowanie:

Masło ucieramy z jajkami i cukrem na masę.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Miksujemy.
Ciasto powinno się lekko lepić, ale mieć konsystencję umożliwiającą ulepienie kulki wielkości włoskiego orzecha i spłaszczenie jej w dłoni. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno – dodajemy więcej mąki.
Do ciasta dodajemy połowę cukierków i mieszamy.
Z ciasta lepimy kulki, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Na wierzchu układamy resztę M&Msów.
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 20 minut (do momentu lekkiego zarumienienia ciasta). Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Smacznego!

(Visited 259 times, 1 visits today)

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

18 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Martyna pisze:

    Już któryś raz robię te ciasteczka i jak zwykle wyszły przepyszne. :) Jedyna uwaga – dodaję połowę szklanki cukru i zdecydowanie wystarczy ;) m&m’sy są strasznie słodkie same w sobie, więc uważam, że nie ma po co jeszcze tyle dosładzać. Z tym że zamiast aromatu waniliowego daję całe opakowanie cukru wan. ;)

  2. sweet dreadi pisze:

    Kubo, ja również zaglądam na Twojego bloga i cieszę się, że Ty wpadasz na mojego, ale jeśli już podajesz przepisy z mojej strony to proszę o kontakt ze mną lub chociaż o poprawną pisownię: amu-am pisze się z małej litery, celowo. Dziękuję.

  3. ja też uwielbiałam m&m-sy, ale ostatnio kupiłam paczkę z orzeszkami i jakoś smak nie ten co zawsze ….. niewiem czy trafiła mi się jakaś paczka z końcówki produkcji czy jak …ale oorzechy były miniaturowe, warstwa czekoladowa i cukrowa za to masakrycznie przesłodzona i grubaśna … ale te bez orzechó nadal przepyszne:) podejrzewam więc, ze i te ciacha wkrótce upiekę z synkiem:) bo sa takie wesołe:) pozdrawiam

  4. Majana pisze:

    Świetne są te ciastka ! Robiłam, polecam :) Pięknie u Ciebie wyglądają.
    Pozdrowienia :)

  5. karmel-itka pisze:

    dzięki tym m&m’som sa takie kolorowe i radosne!

  6. zauberi pisze:

    muszę wypróbować Twój przepis, ja miałam jedno podejście ale ciastka zupełnie się rozlazły :/

  7. Maggie pisze:

    Swietne sa te ciacha, juz samo patrzenie na nie poprawia humor :)

  8. Gosia pisze:

    widzę te ciastka już na którymś blogu i wszyscy są z nich zadowoleni, ja jak je robiłam, musiałam dodać prawie szklankę mąki do tych proporcji, żeby się w piekarniku nie rozlewały…
    Co nie zmienia faktu, że smak mają fajny :)

    • Kuba pisze:

      W oryginalnym przepisie było 2,5-3,5 szklanki mąki, ale mnie wystarczyły 3. Wiadomo, że wszystko zależy od różnych czynników i zawsze trzeba proporcje dobierać na wyczucie. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top