Przepis na babkę krówkową zaczerpnąłem z kalendarza Tomasz Jakubiak i kulinarni blogerzy dla Kubusia, a autorem jest Olcik z Waniliowej chmurki. Ciasto to miałem upiec na Wielkanoc, ale innych słodkości było i tak za wiele więc przełożyłem to na inną okazję, która właśnie się nadarzyła.
Muszę przyznać, że ciasto bardzo nam smakowało – dodatek masy krówkowej sprawia, że jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość, do tego ten krówkowy smak – poezja :-)
Polecam nie tylko na Wielkanoc!
Przepis na babkę krówkową
(źródło: Waniliowa chmurka)
Składniki:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 375 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g maślanki
- Puszka masy krówkowej
- Garść płatków migdałowych
- Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem (także tym waniliowym) na jednolitą masę. Po kolei dodajemy jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. ¾ masy krówkowej mieszamy z maślanką.
Mąkę i maślankę stopniowo dodajemy do jajek mi mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy w temp. 175 st. C około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy u wyjmujemy ostrożnie z formy. Smarujemy je pozostałą masą krówkową i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
Aja- jeszcze jedno pytanie: puszka masy kajmakowej o jakiej pojemnosci? i czy moge uzyc kefiru zamiast maslanki? (mieszkam na pld.Wloch i kefir mozna kupic ,ale maslanke nie)
Masę kajmakową kupuję w puszkach 460 ml. Sądzę że spokojnie możesz zamienić maslankę na kefir.
Witam.Mam pytanie nietypowe.Czy to ciasto odwzorowuje sie precyzyjnie i z detalami? mam foremke w ksztalcie chatki http://fabrykaform.pl/nordic-ware-forma-do-ciasta-domek-z-piernika piernikowego ciasta nie chce bo „napierniczylam” juz sporona Swieta,a to ciasto by mi pasowalo,tylko czy ladnie „odda” wzor? bo smak to chyba fajny.
Powinno ładnie wyjść w tej formie.
Świetnie wygląda takie krówkowe ciasto
Dzięki. Pozdrawiam!
ulala.. cieszę się;))
Ps: Kurczę na warsztatach nie poznałam Cię, przepraszam! No i jeszcze gotowaliśmy obok siebie, o ja..nieszczęsna.
Nie ma sprawy – ja nikogo nie poznałem :-)))) Do następnego razu!
Ciekawy pomysł z tą masą w cieście. Zdarzało mi się kroić krówki do ciasta, ale z masą jeszcze nic nie piekłam.
Ja kiedyś kroiłem krówki do muffinake, ale efekt jest inny – tam były takie krówkowe punkty w cieście, tu całe ciasto jest krówkowe :-)
ojeej… ale niebotycznie smakowita..
Mniam, pyszna babeczka u Ciebie. Chyba coś podobnego robiłam. :)
Pychota!
Miłego dnia :)