Babka krówkowa

na 5 maja 2012 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przepis na babkę krówkową zaczerpnąłem z kalendarza Tomasz Jakubiak i kulinarni blogerzy dla Kubusia, a autorem jest Olcik z Waniliowej chmurki. Ciasto to miałem upiec na Wielkanoc, ale innych słodkości było i tak za wiele więc przełożyłem to na inną okazję, która właśnie się nadarzyła.
Muszę przyznać, że ciasto bardzo nam smakowało – dodatek masy krówkowej sprawia, że jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość, do tego ten krówkowy smak – poezja :-)
Polecam nie tylko na Wielkanoc!

Przepis na babkę krówkową

(źródło: Waniliowa chmurka)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g maślanki
  • Puszka masy krówkowej
  • Garść płatków migdałowych
  • Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem (także tym waniliowym) na jednolitą masę. Po kolei dodajemy jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. ¾ masy krówkowej mieszamy z maślanką.
Mąkę i maślankę stopniowo dodajemy do jajek mi mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy w temp. 175 st. C około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy u wyjmujemy ostrożnie z formy. Smarujemy je pozostałą masą krówkową i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kinga pisze:

    Aja- jeszcze jedno pytanie: puszka masy kajmakowej o jakiej pojemnosci? i czy moge uzyc kefiru zamiast maslanki? (mieszkam na pld.Wloch i kefir mozna kupic ,ale maslanke nie)

  2. kinga pisze:

    Witam.Mam pytanie nietypowe.Czy to ciasto odwzorowuje sie precyzyjnie i z detalami? mam foremke w ksztalcie chatki http://fabrykaform.pl/nordic-ware-forma-do-ciasta-domek-z-piernika piernikowego ciasta nie chce bo „napierniczylam” juz sporona Swieta,a to ciasto by mi pasowalo,tylko czy ladnie „odda” wzor? bo smak to chyba fajny.

  3. jerzy pisze:

    Świetnie wygląda takie krówkowe ciasto

  4. ulala.. cieszę się;))

    Ps: Kurczę na warsztatach nie poznałam Cię, przepraszam! No i jeszcze gotowaliśmy obok siebie, o ja..nieszczęsna.

  5. Kura Domowa pisze:

    Ciekawy pomysł z tą masą w cieście. Zdarzało mi się kroić krówki do ciasta, ale z masą jeszcze nic nie piekłam.

    • Kuba pisze:

      Ja kiedyś kroiłem krówki do muffinake, ale efekt jest inny – tam były takie krówkowe punkty w cieście, tu całe ciasto jest krówkowe :-)

  6. karmel-itka pisze:

    ojeej… ale niebotycznie smakowita..

  7. Majana pisze:

    Mniam, pyszna babeczka u Ciebie. Chyba coś podobnego robiłam. :)
    Pychota!
    Miłego dnia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top