Miałem napisany całkiem ładny wstęp do przepisu, ale niestety komputer uczynił mi figla i złośliwie go usunął. Powiem Wam więc tylko tyle, że przepis ten znalazłem na bardzo ciekawej stronie Viridianki – Cioccolato Gatto i odrobinkę go zmodyfikowałem. Ciasteczka wyszły rewelacyjne – chyba nigdy lepszych nie zrobiłem (jestem lekko świrnięty na punkcie wiśni z czekoladą). Polecam!
przepis na czekoladowe ciastka z wiśniami
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanka cukru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 3 łyżki posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (7-8 kostek)
przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem (również tym waniliowym) a następnie dodać jajko. Ucierać aż się masa ujednolici.
- Do masy jajecznej powoli dodawać mieszankę mąki a na końcu pokrojone wiśnie i posiekaną na kawałki czekoladę.
- Ciasto wstawić na 2 – 3 godziny do lodówki, w przeciwnym razie nie ulepimy kulek – bardzo się klei.
- Gdy się schłodzi, uformować około 30 kulek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut w temp. 175 st.C.
Smacznego!
No niestety, ciasteczka zniknęły w kilka minut.
Przyszłam po kilka ciastek jeśli jeszcze są :D
wyglądaja świetnie! ciesze sie ze smakowały;)