Niestety zaczął się sezon jesiennych przeziębień, który zainaugurowałem wyjątkowo wcześnie. Jakieś paskudztwo i mnie dopadło, tym razem jednak postanowiłem zwalczyć je bez użycia chemii. Na tę okoliczność przygotowałem syrop z czosnku, miodu i cytryny, który warto zażywać nie tylko w trakcie choroby, ale również profilaktycznie w czasie obniżonej odporności.
W razie choroby zalecana jest jedna łyżka co 4 godziny, profilaktycznie zaś jedna łyżka dziennie.
Profilaktycznie na wzmocnienie organizmu, aby zapobiec przeziębieniom i być ogólnie w lepszej formie warto suplementować dietę sprawdzonymi preparatami, np. Bergen OMEGA-3.
przepis na syrop z czosnku, miodu i cytryny
składniki:
- 1 szklanka wyciśniętego soku z cytryn
- 1 szklanka miodu
- 10 ząbków czosnku
przygotowanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, ewentualnie siekamy drobno nożem lub blenderem.
- Dodajemy sok z cytryny i miód.
- Można całość jeszcze raz zmiksować, dzięki czemu czosnek jeszcze bardziej się rozdrobni, a całość dobrze połączy.
- Można pić od razu, choć zalecane jest odstawienie go na 3 dni do lodówki, by nabrał mocy.
Zdrówka!
A ile syrop można przechowywać ?
To pewnie zależy. Ja trzymałem go w lodówce dość długo i nic się z nim nie stało.
Może syrop nie jest tak smaczny jak skuteczny ,miałam już okazję robić podobny z cebuli i czosnku ale takiego przepisu jeszcze nie miałam .Jest wart uwagi …
Pozdrawiam
Ale on wcale nie jest niesmaczny. Jasne, że nie piłbym go szklankami, ale miód i cytryna neutralizują ostry smak czosnku. Jest o wiele smaczniejszy niż nie jeden specyfik z apteki :-)
Mnie też smakuje! :)
:-)