Sposoby na idealny barszcz czerwony

na 23 sierpnia 2017 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Barszcz czerwony to zupa, bez której większość z nas nie wyobraża sobie Wigilijnej kolacji. Z powodzeniem serwować możemy go jednak przez okrągły rok. Jak przygotować tę potrawę i z czym, poza uszkami, ją serwować? Oto kilka przydatnych porad, które pomogą nam w trakcie gotowania.

Bazowy przepis na barszcz czerwony

Do przygotowania barszczu czerwonego potrzebować będziemy:

  • 2 buraków
  • 3 ząbków czosnku
  • ¼ selera
  • ½ kwaśnego jabłka
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 szklanek zakwasu
  • Dodatki wedle uznania, jak majeranek czy skórka z cytryny

Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Selera obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłko przekrawamy i usuwamy z niego gniazdo nasienne. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki. Na dno garnka wkładamy plastry buraków, a następnie pozostałe składniki i przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Na tym etapie do zupy możemy dodać grzyby, owoce suszone oraz inne dodatki, które nie wymagają gotowania.

Po godzinie, gdy buraki zmiękną, dodajemy do barszczu czerwonego zakwas oraz przyprawy, jak majeranek czy skórka z cytryny oraz inne dodatki nie potrzebujące gotowania. Zagotowujemy zupę ponownie i zdejmujemy z ognia.

Ugotowany barszcz czerwony przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin. Przed podaniem przecedzamy go przez gazę i podgrzewamy. Przepisy na barszcz czerwony w różnych wydaniach znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-tradycyjne/barszcz-czerwony

Triki, które warto wypróbować przyrządzając barszcz czerwony

– zakwas z czerwonych buraków zakisi się szybciej, gdy dodajmy do niego kawałek razowego chleba
barszcz czerwony nabierze intensywnej barwy, jeśli zetrzemy surowego buraka na tarce, umieścimy go na sitku i kilkukrotnie zanurzymy w gotującej się zupie
– by buraki nie zmieniły swojego koloru w trakcie gotowania, do zupy dodajmy 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego
barszcz czerwony ugotować możemy na bulionie, wywarze grzybowym lub wędzonce. Alternatywa to wersja bez dodatku tłuszczu, gdzie jest on doprawionym wywarem na buraczkach
– chcąc udekorować zupę śmietanowym kleksem, najpierw nieco go ogrzejmy – mniej prawdopodobne będzie wówczas, że się zetnie
– jeżeli zależy nam na tym, by barszcz czerwony był bardziej gęsty i pożywny, dodajmy do niego pomidory, kapustę oraz odrobinę czerwonego wina
– chcąc przyrządzić lżejszą jego wersję, dodajmy włoszczyzny, całość zabielmy śmietaną i zaserwujmy z dodatkiem ziemniaków

Z czym serwować barszcz czerwony?

Uszka to nie jedyny dodatek, z którym możemy podać barszcz czerwony. Równie dobrze do tego celu sprawdzą się:

– Grzanki – ten chrupiący dodatek nada zupie ciekawego, lekkiego akcentu
– Krokiety – najlepiej serwować je, gdy są jeszcze gorące, na osobnym talerzyku
– Pieczarkowe bułeczki – grzyby bardzo delikatnie podkreślą smak barszczu czerwonego, zwłaszcza gdy dodamy do niego odrobinę kwasku cytrynowego. Przed podaniem, bułeczki najlepiej zarumienić w piekarniku, a następnie posmarować odrobiną masła

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Sandra napisał(a):

    Zawsze miałam problem z barszczem. Ciągle wychodził mi nie taki jak powinien. Chętnie wypróbuję twojego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top