Quiche z oliwkami i suszonymi pomidorami

na 18 sierpnia 2016 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Kisz, bo tak wymawia się ów „quieche” to rodzaj tarty wypełniony masą śmietanowo-jajeczną, niezwykle popularny w kuchni francuskiej. Podobnie jak np. w pizzy, tak i tu stosuje się przeróżne dodatki i ograniczenie stanowi tylko nasza wyobraźnia. Ja tym razem postanowiłem wykorzystać oliwki i moje ukochane suszone pomidory, które doskonale współgrają ze sobą dając lekko kwaskowaty posmak.

frittata z oliwkami i suszonymi pomidorami

przepis na quieche z oliwkami i suszonymi pomidorami

składniki:

  • ciasto na tartę przygotowane wg tego przepisu: Ciasto kruche (wersja wytrawna)
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany
  • garść startego żółtego sera
  • garść oliwek
  • garść suszonych pomidorów
  • łyżka ziół prowansalskich

przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto korzystając z tego przepisu: Ciasto kruche (wersja wytrawna).
  2. Układamy je na formie do pieczenia, nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, który następnie obciżamy np. fasolą, aby nam na środku nie powstał bąbel.
  3. Pieczemy 10 minut w 200 st. C.
  4. W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną.
  5. Oliwki i pomidory siekamy nieco i przekładamy do misy.
  6. Dodajemy jajka, śmietanę i ser. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  7. Mieszamy do rozbełtania jajek i połączenia się składników.
  8. Masę przekładamy na wypieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut, aż masa się zetnie.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Marta napisał(a):

    Wygląda jak pizza, więc na pewno super smakuje :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top