Nalewka śliwkowa

na 4 października 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W ubiegłym roku przygotowywałem nalewkę wiśniową, na którą przepis podawałem jakiś czas temu, a znajdziecie go TU. Tym razem zapraszam do przygotowania nalewki śliwkowej, a pora ku temu doskonała, bo węgierki nabrały smaku i tylko czekają na wykorzystanie.

Przepis na nalewkę pochodzi z bloga Nalewkator.

nalewka sliwkowa

przepis na nalewkę śliwkową

składniki:

  • 1 kg węgierek
  • 10 dag suszonych śliwek (nie mylić z wędzonymi o wiele popularniejszymi w sklepie)
  • 30 g rodzynek
  • laska wanilii
  • 500 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%

przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy i drylujemy.
  2. Zostawiamy 10% pestek, które razem ze śliwkami wkładamy do gąsiorka.
  3. Dodajemy suszone śliwki, rodzynki i cukier i mieszamy.
  4. Odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok. Wówczas dodajemy spirytus i odstawiamy w ciepłe i zacienione miejsce na miesiąc.
  5. Od czasu trzeba potrząsnąć naczyniem, aby wszystko się ładne połączyło i przegryzło.
  6. Po miesiącu zlewamy nalew, a do owoców dodajemy wanilię i zalewamy je wódką.
  7. Po kolejnych 2-3 tygodniach zlewamy powstały płyn i łączymy z tym wcześniej zlanym.
  8. Po tygodniu przelewamy całość przez filtr od kawy i odstawiamy na pół roku.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top