Sałatka coleslaw to niezwykle smaczna, a zarazem jedna z najpopularniejszych sałatek jakie spotykamy na naszych stołach. Dodatek sosu sprawia, że nabiera ona delikatnej, nieco aksamitnej konsystencji. Doskonale pasuje do wielu dań, szczególnie do grilla.
Wielu osobom kłopot sprawia kwestia wymowy nazwy. Spotkałem już wiele wersji, jednak poprawna jest tylko jedna – „kolsloł” :-)
przepis na sałatkę coleslaw
składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1 duża marchew
- 1 mała cebula
- garść natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu (polecam zastąpić go majonezem wegańskim)
- 3 łyżki mleka (w wersji wegańskiej można użyć mleka roślinnego, ewentualnie odrobinę wody, ale tylko jeśli sos sam w sobie będzie zbyt gęsty)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie:
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy.
- Marchewkę i cebulę ucieramy na tarce.
- Natkę pietruszki również drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw.
- Z pozostałych składników przygotowujemy sos, mieszając wszystko razem aż do połączenia się składników.
- Mieszamy warzywa z sosem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Smacznego!
uwielbiamy taką surówkę, często robię do obiadu
Bardzo lubię tę sałatkę :)
Uwielbiam:)