Dziś wypada Światowy Dzień Pieczenia, z okazji którego na całym świecie wszyscy pieką coś. Pojęcia zielonego nie mam ani kto to wymyślił, ani po co, skoro upiec sobie coś można codziennie, bez specjalnego święta. Ale co tam – i ja się przyłączę do tej zabawy.
Dziś zapraszam na ciasto z brzoskwiniami, do którego użyłem ubiegłorocznych owoców ze słoika.
przepis na ciasto z brzoskwiniami
składniki:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- około 400 g brzoskwiń
- cukier brązowy do posypania
- szczypta soli
przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli, aż otrzymamy puszystą masę.
- Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia się składników.
- Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
- Ciasto przelewamy do formy i układamy na nim pokrojone owoce.
- Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem.
- Pieczemy w temp. 180 st. C około 40 minut.
Smacznego!