Ciasto z brzoskwiniami

na 18 maja 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś wypada Światowy Dzień Pieczenia, z okazji którego na całym świecie wszyscy pieką coś. Pojęcia zielonego nie mam ani kto to wymyślił, ani po co, skoro upiec sobie coś można codziennie, bez specjalnego święta. Ale co tam – i ja się przyłączę do tej zabawy.

world baking day

Dziś zapraszam na ciasto z brzoskwiniami, do którego użyłem ubiegłorocznych owoców ze słoika.

ciasto z brzoskwiniami

przepis na ciasto z brzoskwiniami

składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 400 g brzoskwiń
  • cukier brązowy do posypania
  • szczypta soli

przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli, aż otrzymamy puszystą masę.
  2. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Ciasto przelewamy do formy i układamy na nim pokrojone owoce.
  5. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem.
  6. Pieczemy w temp. 180 st. C około 40 minut.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top