Panierowana cukinia to banalne danie, które nie wymaga ani długiego przygotowana, ani też wyższych umiejętności kulinarnych. Prościej się już chyba nie da, ale to nic im nie ujmuje. Polecam, szczególnie teraz, gdy można dostać duże cukinie, które idealnie nadają się do obtoczenia w bułce.
przepis na panierowaną cukinię
składniki:
- cukinia
- bułka tarta
- jajko
- sól
- pieprz
- olej
przygotowanie:
Cukinię, jeśli to konieczne obieramy, a następnie kroimy w plastry grubości około 1-1,5 cm.
Plastry solimy i pieprzymy, po czym obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Smażymy 60-90 sekund z każdej strony. Usmażone plastry odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Podajemy z sosem tatarskim lub czosnkowym.
Smacznego!
Cukinie warto przed panierowaniem oprószyć solą i pozostawić na 30 min – 1 godz.
O matko, uwielbiam taką smażona cukinie!!! Ja dodaję do bułki nie curry, ale papryke słodką i ostrą . Naprawde polecam.:) a ja musze wypróbować z curry.:)
Papryka musi ciekawie podkręcać smak. Kiedyś spróbuję. Pozdrawiam!
Cukinia wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa :-)
Ten przepis to kolejny dowód na to, że doskonałość tkwi w prostocie
W pełni się z Tobą zgadzam. Dzięki za odwiedziny!
Ja jeszcze oprószam plasterki przyprawą curry. Uwielbiam takie kotleciki ;-)
Dobry pomysł z tą przyprawą – curry złamie smak cukinii. Pozdrawiam!
Danie banalnie proste ale jakie dobre :) smażę na głębokim oleju ale……najpierw w mące później w jajku i w bułce tartej – pycha. Kuchnia wypełnia się zapachem, ślinka cieknie i żołądek już nie może wytrzymać kiedy…….kiedy będzie w końcu ten pierwszy kęs :)
Fakt, że można obtoczyć wcześniej w mące, to panierka lepiej się trzyma. Pozdrawiam!
Proste rzeczy są najsmaczniejsze, Twój przepis jest tego dowodem. :) Zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. :)
Dzięki za odwiedziny. Chętnie zaraz do Ciebie zajrzę. Pozdrawiam!