Kasza gryczana – jak gotować

na 26 listopada 2012 Wpis skomentowano 7 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,33 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Kasza gryczana to moja ulubiona kasza, którą z przyjemnością zajadam w każdej formie. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, a także na przykład składnik farszu do pierogów. Najbardziej jednak lubię gdy staje się głównym elementem posiłku podana z sosem grzybowym lub kefirem i skwarkami.

Warto poświęcić nieco czasu na jej przygotowanie i dać sobie spokój z gotowaniem jej w foliówkach. Gotując ją w torebce ważne składniki zostają w wodzie, która zostaje następnie wylana do zlewu. Tymczasem jeśli pozwolimy jej wchłonąć cały płyn, wszystko zostaje w ziarnach.

Najprościej można ją po prostu ugotować, ale smaczniejsza jest gdy dodatkowo wyprażymy ją w piekarniku.

przepis na kaszę gryczaną

składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody (jeśli chcemy ją tylko gotować) lub 3 szklanki (jeśli dodatkowo będziemy ją prażyć w piekarniku)
  • 1 łyżka masła
  • sól

przygotowanie:

Posoloną wodę z dodatkiem masła doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.
Proponuję nie mieszać kaszy w trakcie gotowania. Pomiędzy ziarnami tworzą się kanaliki odprowadzające parę. Jeśli jednak zamieszacie, to trzeba będzie mieszać co chwilę, by nie przypaliła się.
Gdy cała woda zostanie wchłonięta, zdejmujemy z ognia. I tu pojawiają się trzy drogi co dalej poczynić.

  1. Niecierpliwi mogą kaszę już nakładać i zajadać ze smakiem – to szybszy sposób i wcale nie zły. Po prostu efekt może być lepszy, jeśli wykażemy się cierpliwością.
  2. Garnek z ugotowaną kaszą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 45 minut – to najlepszy sposób na smaczną kaszę podawaną na gorąco.
  3. Natomiast jeśli chcemy uzyskać kaszę zimną, to najlepiej garnek z kaszą zawinąć w koc i pozwolić jej spokojnie ostygnąć (nawet kilka godzin).

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 7 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Agnieszka pisze:

    Kasza gryczana to moje ostatnie odkrycie (wcześniej jej nie znosiłam, co bieganie robi z ludźmi ;) i teraz uczę się wykorzystywać ją w posiłkach. Piszesz ciekawe rzeczy ale mam jedno pytanie – przepis podany przez Ciebie dotyczy kaszy prażonej czy nieprażonej? Bo nie próbowałam jeszcze doświadczeń z nieprażoną a takową właśnie zakupiłam.

  2. Kamila pisze:

    Do tej pory trochę inaczej gotowałam kaszę, muszę spróbować twojego sposobu. Niby to takie proste, ale jednak nie do końca :)

  3. Kamila pisze:

    Do tej pory trochę inaczej gotowałam kaszę, muszę spróbować twojego sposobu. Niby to takie proste, ale jednak nie do końca :D

  4. Bardzo lubię kaszę gryczaną. Ale nigdy nie orażyłam jej w piekarniku. Chętnie spróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top