Ciasto otrębowe z mikrofali

na 16 września 2012 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Swego czasu przygotowałem serię przepisów dla osób, które korzystają z diety dr Dukana. Sam co prawda nie byłem dukanowcem, była to jednak odpowiedź na prośby Czytelników, którzy mieli dość nudnej piersi kurczaka i jogurtu. Jeśli jesteście zainteresowani, znajdziecie je tutaj: KLIK, KLIK. Sam co prawda, jak już wspomniałem, nigdy na żadną dietę sie nie zdecydowałem, bo brakuje mi silnej woli w kwestiach związanych z kuchnią, ale od czasu do czasu korzystam z przepisów, które tworzone są w tym duchu. Dania te cechuje lekkość i oryginalny smak, który z pewnością jednym może nie przypaść do gustu, ale innym i owszem.

Dziś zapraszam na ciasto otrębowe, które przygotowała moja Siostra. To nie tylko zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta, ale także wspaniały sposób na szybki deser. Dlaczego? Otóż przygotowuje się je w kuchence mikrofalowej, a cały proces „pieczenia” zajmuje raptem kilka minut. Od razu również się wytłumaczę, że nie jest to danie w 100% zgodne z zaleceniami Dukana, ponieważ do jego przygotowania użyto cukru, ale to taki detal, który nie pozwala całkowicie zwariować na diecie. Owoce również były dla niedukanowców ;-)

przepis na ciasto otrębowe z mikrofali

składniki:

  • jajko
  • łyżka serka homogenizowanego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 3 łyżki otrębów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • maliny
  • dżem dukanowy (przepis TU)
  • serek typy Philadelphia

przygotowanie:

Jajko roztrzepać z serkiem na jednolitą masę, a następnie dodać cukier i proszek do pieczenia.
Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy kakao, a na końcu otręby.
Masę przekładamy do naczynia, które można użyć w mikrofali (specjalna plastikowa lub szklana miseczka, foremka silikonowa lub po prostu kubek).
Pieczemy, a raczej gotujemy 3-5 minut na najwyższej mocy.
Po ostudzeniu kroimy i każdy kawałem dekorujemy dżemem, serkiem oraz malinami.
Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. aktak pisze:

    ..czy można je zrobić w piekarniku?

  2. Majana pisze:

    Fajne to ciasto, podoba mi się. A maliny w cieście to jest to co lubię. :)
    Pozdrowienia !

  3. whiness pisze:

    Świetny przepis :D Nigdy nie robiłam takiego ciasta, ale z chęcią spróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top