Wrap z omletem, szynką i pomidorami

na 3 sierpnia 2012 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Rzadko odwiedzam fastfoody, szczególnie sieciówki z hamburgerami, niedawno jednak dałem się namówić przez miłą ekspedientkę do spróbowania McWrapa śniadaniowego z jajecznicą (ups… chyba już możecie się domyślić, gdzie byłem). Nie będzie to prawdopodobnie wielkie dla Was zaskoczenie, że nie byłem zbyt usatysfakcjonowany otrzymanym posiłkiem – nieźle zapowiadające się opakowanie sporych rozmiarów dawało nadzieję, że otrzymam konkretną porcję. Okazało się jednak, że placek zajmował nie więcej jak 60% tego pudełka, a samym smaku (a raczej jego braku) nie wspomnę. Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu, że sieciowe fastfoody (poza nielicznymi, przynajmniej w naszym kraju, wyjątkami) to zło…

W domu postanowiłem sam sobie przygotować takiego wrapa, i dowiodłem, że można spokojnie dokonać tego w niecałe 5 minut i to bez zdolności wyższego szczebla. To naprawdę proste, a jednocześnie szybkie i bardzo sycące danie – gwarantuję, że po takim śniadaniu, będziecie mieli porządny zapas energii, aż do obiadu.

Przepis na wrap z omletem, szynką i pomidorami

Składniki:

  • 1 placek tortilla
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ajwaru (lub innego sosu, np. ketchupu)
  • 2 plastry szynki
  • 1/2 pomidora
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie – co komu pasuje).
Na patelni rozpuszczamy masło tak by równomiernie pokryło jej powierzchnię.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy jajka i energicznie poruszamy nią w przód i w tył oraz na boki, tak by omlet nie przywarł. Jeśli jest cienki, powinien być gotowy po około 30-45 sekundach.
W między czasie podgrzewamy tortillę. Można zrobić to na patelni lub w mikrofali.
Ciepłą tortillę smarujemy sosem, na nią wykładamy omlet. Na środku układamy szynkę i pomidory, a całość posypujemy natką.
Zawijamy zgrabnego wrapa.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Smakowicie się prezentuje! :) A ja jeszcze takiego nie jadłam.
    Pozdrawiam:)

  2. Maggie pisze:

    Ja tez unikam sieciowych fastfoodow (choc w Polsce lubilam Green Waya, a tutaj zdarzy mi sie czasem zajrzec do Subwaya, gdzie serwuja pyszna kanapke z klopsikami). Za to domowe fastfoody lubie bardzo. No i maja jedna wazna zalete: wiesz, co jest w srodku.

    • Kuba pisze:

      Trafiłaś w sedno – z sieciowych fastfoodów to właśnie Greenway i Subway własciwie jedyne lokale, do których nie mam oporów by wejść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top