Jabłecznik

na 4 sierpnia 2012 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Strasznie lubię jabłka, to chyba moje ulubione owoce, którymi zajadam się z olbrzymią przyjemnością niezależnie od formy ich podania. A najbardziej lubię wszelkie ciasta z nimi.
Dziś zapraszam do przygotowania bardzo smacznego jabłecznika, na którego przepis zaczerpnąłem z niezastąpionej Kuchni polskiej.

Przepis na jabłecznik

Składniki:

500 g mąki
250 g masła
150 g cukru
5 żółtek
1 kg jabłek
łyżka cynamonu
opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodajemy masło oraz cukier i siekamy nożem.
Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ważne, by zrobić to możliwie jak najszybciej, by zbytnio nie ogrzać ciasta.
Uformowaną kulę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki, by ostygło.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Połowę rozwałkowujemy jako podkład na natłuszczoną formę do pieczenia i podpiekamy 15 min. w 180 st. C.
Podpieczony spód studzimy i nakładamy na niego poszatkowane jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem waniliowym.
Jabłka przykrywamy drugą porcją rozwałkowanego ciasta i pieczemy kolejne 20 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. karmel-itka pisze:

    Kubo! bardzo ciekwy pomysł, aby zrobić go w tym kształcie. podoba mi się, bez dwóch zdań!

  2. Majana pisze:

    Cudne to Twoje ciacho Kuba. Ja też lubię ciasta z jabłkami.
    Pysznie wygląda.
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top