Cytrynowa miodówka

na 11 kwietnia 2012 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 3,00 z 5)
Loading...

Po świątecznych ciastach i białych kiełbasach zapraszam Was na kieliszek cytrynowej miodówki, która działa kojąco na przeciążany układ trawienny :-) To także doskonały dodatek do herbaty, do której możemy użyć zarówno cytryn jak i syropu.
Przepis pochodzi od mojej Siostry, którą pozwalam sobie zacytować słowo w słowo.

Przepis na cytrynową miodówkę

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii (lub 1-2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią)
  • 3/4 szklanki miodówki (ok. 200-220ml, ja korzystałam z Miodówki Lubelskiej, ale może być inny, pasujący wedle gustu alkohol)
  • 1 słoik 220ml (typowy słoiczek po dżemie)

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie umyć, pokroić na plastry i wyłożyć nimi słoik do połowy wysokości, a następnie zasypać cukrem też do połowy wysokości słoika.
Laskę wanilii przekroić na pół, wydobyć miąższ i wszystko włożyć do słoika.
Następnie wyłożyć słoik resztą cytryn, zasypać cukrem aż do pokrycia wszystkich plastrów.
Zalać całość miodówką, szczelnie zakręcić i odstawić.
Aby cukier szybciej się rozpuścił można co jakiś nim wstrząsnąć.
Po około tygodniu cytryny są już gotowe – można podawać je do herbaty, a syrop stosować zamiast cukru lub pić osobno jako nalewkę.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kasia pisze:

    ile te cytrynki mogą stać? nie zacznei nalewka gorzknieć?

  2. Podobnie nauczyla mnie robic moja kolezanka, tyle ze z rumem. Tez pycha!
    Czy sloiczki przechowujesz w lodowce czy w spizarni?

  3. świetnie wyglądają te słoiczki …a nalewka musi smakować rewelacyjnie:)

  4. Majana pisze:

    O, mniam! Pyszna musi być ta naleweczka. Koniecznie do spróbowania:)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top