Po świątecznych ciastach i białych kiełbasach zapraszam Was na kieliszek cytrynowej miodówki, która działa kojąco na przeciążany układ trawienny :-) To także doskonały dodatek do herbaty, do której możemy użyć zarówno cytryn jak i syropu.
Przepis pochodzi od mojej Siostry, którą pozwalam sobie zacytować słowo w słowo.
Przepis na cytrynową miodówkę
Składniki:
- 2 średniej wielkości cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 laska wanilii (lub 1-2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią)
- 3/4 szklanki miodówki (ok. 200-220ml, ja korzystałam z Miodówki Lubelskiej, ale może być inny, pasujący wedle gustu alkohol)
- 1 słoik 220ml (typowy słoiczek po dżemie)
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie umyć, pokroić na plastry i wyłożyć nimi słoik do połowy wysokości, a następnie zasypać cukrem też do połowy wysokości słoika.
Laskę wanilii przekroić na pół, wydobyć miąższ i wszystko włożyć do słoika.
Następnie wyłożyć słoik resztą cytryn, zasypać cukrem aż do pokrycia wszystkich plastrów.
Zalać całość miodówką, szczelnie zakręcić i odstawić.
Aby cukier szybciej się rozpuścił można co jakiś nim wstrząsnąć.
Po około tygodniu cytryny są już gotowe – można podawać je do herbaty, a syrop stosować zamiast cukru lub pić osobno jako nalewkę.
Smacznego!
ile te cytrynki mogą stać? nie zacznei nalewka gorzknieć?
Niestety nie umiem Ci odpowiedzieć, bo u mnie znika szybko :-)
Podobnie nauczyla mnie robic moja kolezanka, tyle ze z rumem. Tez pycha!
Czy sloiczki przechowujesz w lodowce czy w spizarni?
Trzymam je w spiżarni, ale można też w lodówce. Pozdrawiam!
świetnie wyglądają te słoiczki …a nalewka musi smakować rewelacyjnie:)
To prawda – jest rewelacyjna, tym bardziej, że uwielbiam wszelkie cytrusowe smaki. Pozdrawiam!
O, mniam! Pyszna musi być ta naleweczka. Koniecznie do spróbowania:)
Pozdrawiam.
Wypróbuj – polecam!