Kilka dni temu kurier dostarczył mi wielkie pudło wyładowane po brzegi produktami firmy Monini, z prośbą o wypróbowanie i zrecenzowanie któregoś z nich. Zwykle odmawiam udziału w tego typu akcjach, jednak tym razem zgodziłem się ze względu na to, że firmę Monini znam i ufam jej produktom. Na pierwszy ogień poszła aromatyzowana czosnkiem i chili oliwa extra vergine.
Przyznać muszę, że oliwa smakowa z czosnkiem i chili była dla mnie nowością – próbowałem już wielu innych odmian, ale takiej jeszcze nie. Dla mnie, osoby, która uwielbia smak Allium, oraz wszelkie ostre nuty, jest to połączenie idealne. Już pierwszego wieczora skropiłem nią świeżą bagietkę, a wczoraj postanowiłem wykorzystać ją do wzbogacenia smaku rukoli stanowiącej dodatek do pizzy.
Sama oliwa jest bardzo smaczna, mimo ostrego smaku delikatna, pozostawia miły posmak na języku. Doskonale nadaje się jako podstawa wszelkich ostrych dressingów, a także przyprawa (w tym kontekście dziwnie wygląda to słowo, ale tak jest – doprawiam oliwą nie jedno danie).
Do poniższego dania użyłem także przekazanej mi oliwy w atomizerze. Widywałem takie wynalazki na sklepowych półkach, ale nie kupowałem, bo jestem tradycjonalistą – oliwa to oliwa i nalewa się ją z butelki, kciukiem dozując ilość. Okazało się jednak, że to wygodne i praktyczne rozwiązanie, patelnia jednolicie pokrywa się cienką warstwą tłuszczu, co ważne jeśli powinniśmy ograniczać jego konsumpcję.
Przepis na pizzę z rukolą i szynką
Składniki:
- 500 g mąki
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 100 ml oliwy (czystej, nie smakowej)
- 300 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów rozdrobnionych bez skóry
- łyżka rozmarynu
- łyżka oregano
- łyżka bazylii
- szczypta soli
- szklanka tartego żółtego sera
- 2 kule mozarelli
- 50 g rukoli
- 100 g szynki parmeńskiej (lub innej tego typu, np. schwarzwaldzkiej)
- garść pomidorków koktajlowych cherry
- oliwa extra vergine Monini z czosnkiem i chili
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, drożdżami, oliwą. Wyrabiając ciasto dodajemy stopniowo wodę. Gdy ciasto stanie się jednolite, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej, by podwoiło objętość.
Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno i szklimy na oliwie (użyłem oliwy Monini w atomizerze). Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki, suszone zioła, cukier i sól. Redukujemy sos by nabrał konsystencji koncentratu pomidorowego.
Rukolę po umyciu mieszamy z pokrojoną w paski szynką i ćwiartkami pomidorów. Doprawiamy oliwą Monini z czosnkiem i chili. Delikatnie mieszamy całość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy placek, którego wierzch smarujemy sosem pomidorowym.
Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie posypujemy serem i plastrami mozarelli. Zapiekamy do stopienia się sera.
No upieczoną pizzę nakładamy rukolę.
Smacznego!
Robiłam jakiś czas temu podobną, pyszna jest taka pizza :)
W pełni się z Tobą zgadzam :-) Dzięki za odwiedziny :-)
Pyszna pizza! Oliwkę w sprayu znam i używam. Świetnie się sprawdza w kuchni.
CIekawa jestem tej oliwy z czosnkiem i chilli :)
Pozdrowienia:)
ja z tych zestawów, któe dostaliscie najbardziej jestem ciekawa tego zagęszczonego octu balsamicznego ….oj wykorzyatałabym go na kilka sposobów:) jednak do mnie Monini się nie zgłosiło:):):) czekam na recenzję reszty produktów, bo powyższe dwa mnie zachwyciłyu …nie widziałąm ich jednak w sklepie, a szkoda bo na pewno na ten pierwszy bym się skusiła:)