Zupa gulaszowa

na 2 marca 2012 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś korzystając z wolnego dnia postanowiłem przygotować danie, które wymaga więcej czasu. Nie wiąże się to wprawdzie z większą pracą, bo jest to dość prosta zupa, ale by smakowała najlepiej, musi się gotować 2 lub nawet 3 godziny. Zapraszam za zupę gulaszową!

Przepis na zupę gulaszową

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 700 g mięsa na gulasz (użyłem łopatki wieprzowej)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnki
  • 3 papryki (użyłem czerwonej, żółtej i zielonej)
  • 3 marchewki
  • 6 średnich pieczarek
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 8 ziemniaków

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w półplasterki, a mięso w kostkę. Przesmażamy razem 10 minut, na niewielkiej ilości oleju w garnku, w którym robić będziemy zupę.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany drobno czosnek, pokrojone w plasterki marchewkę i pieczarki. Całość zalewamy bulionem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i na minimalnym płomieniu gotujemy do czasu, aż mięso zmięknie. W zasadzie im dłużej, tym lepiej.
Na koniec, gdy zupa jest już gotowa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do czasu, aż będą dobre.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Piotr pisze:

    Czy jak mi wyszla za kwasna (taka ostro-kwasna), to wina zbyt duzej ilosci koncentratu pomid., pieczarek czy papryki?
    A tak to zupka niczego sobie, bardzo pozywna (uzylem miesa gulaszowego).

    • Kuba pisze:

      Bardzo możliwe, że koncentrat nadał taki kwaśny posmak – niektóre z nich są naprawdę kwaśne i trzeba je równoważyć innymi składnikami.

  2. Paszczak pisze:

    Uwielbiam zupę gulaszową, Twoja też zapowiada się bardzo fajnie :) Pozdrawiam :)

  3. Urszula11 pisze:

    napewno smaczniutkie:) pozdrawiam cieplutko:)

  4. marcyś pisze:

    Ja bym ósmego ziemniaka i trzecią marchewkę zmiksował i jeszcze dodał z jedną łyżkę czerwonej łagodnej papryki … wtedy powstało by coś co nazywam „zatrzymankiem” … a tak zupka niczego sobie. :-D

    • Kuba pisze:

      O – „zatrzymanko” – jakieś znajome mi to określenie :-)))))) Cieszę się, że zupa smakowała, ale następnym razem muszę ugotować jej więcej….

  5. czesia pisze:

    Czy jak dodamy od razu przecier warzywa się ugotują dobrze.Ja zawsze w takich potrawach dodają na końcu.Może to zmienia smak potrawy ,spróbuje tak jak piszesz

  6. To się nazywa zupa gulaszowa …pełno w niej mięsa i innych dobroci:)

  7. Majana pisze:

    Wspaniala zupa!
    Miłego dnia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top