Właściwie to nie wiem, dlaczego akurat Hiszpanii przypisano pochodzenie tej zupy. Jestem przekonany, że równie dobrze mogłaby wywodzić się z Włoch, Francji lub Chorwacji. Niemniej jednak nie ulega wątpliwości fakt, że była to jedna z najsmaczniejszych zup, jakie jadłem. Dość gęsta, pożywna, lekko pikantna – po prostu pyszna! A co najważniejsze, jestem przekonany, że dzięki sporej ilości cebuli i czosnku, świetnie wzmocni odporność na przeziębienie.
Przepis na hiszpańską zupę pomidorową
Składniki:
1 l bulionu
4 ziemniaki
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 duże pomidory
120 g koncentratu pomidorowego
łyżka ostrej papryki
łyżka słodkiej papryki
łyżka tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę szatkujemy w pióra. Czosnek drobno siekamy.
Całość przesmażymy 10 minut na oliwie.
Następnie dodajemy do podgrzanego bulionu, do którego dodajemy również pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy.
Całość doprawiamy papryką, pieprzem, tymiankiem oraz solą.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszając następnie ogień. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut na wolnym ogniu.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupa doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi.
Smacznego!
Zupka przepyszna, bałam się połączenia pomidorów z ziemniakami, ale w smaku jest rewelacyjna. Pozdrawiam
Dzięki! Pozdrawiam!
Mniammmmmmmm pyszna zupka. Nie spodziewałam się, że pomidorowa może tak smakowac:) Ziemniaki, cebula…na początku miałam lekkie obawy, ale potem…niebo w gębie:) Pozdrawiam
Cieszę się, że Ci smakowała. Spróbuj również innych moich pomidorówek, które sam niezmiernie lubię. Pozdrawiam!
ooo tak :) gdy trafiłem na twojego bloga , była to pierwsza potrawa którą postanowiłem wypróbować :) może tez dlatego ze jestem wielkim fanem zupy pomidorowej :P zwróciła moją uwage nazwa ” Hiszpańska” i powiem szczerze ze ta nazwa super pasuje , rzeczywiście ma smak zupy hiszpańskiej :) Niestety troszkę przesadziłem z ostrą papryką , ponieważ moja wersja była trochę dla massohistów pod względem ostrości :D następnym razem dam mnie papryki ostrej :P Ogólnie zupa bardzo dobra , gęsta i treściwa i przyznam się szczerze ze pierwszy raz jadłem pomidorową z ziemniakami :P przepis trafia do moich ulubionych przepisów i biorę sie za kolejny z twojego zbioru :) Pozdrawiam Kuba :) tak trzymaj !
Strasznie się cieszę, że tak przypadły Ci do gustu moje przepisy. Faktycznie tę zupę wspominam niezwykle miło – była pyszna. Pozdrawiam!
CUDO!!!!! Zrobiłam co prawda więcej bo… hmmm…. bo tak :P
Przepis wspaniały, zupa pachnie na cały dom, czuć czosneczek, ostrą paprykę i wspaniale przebija tymianek, proporcje wspaniale wyważone. Zupa zrobiona na bulionie z kury i żebereczek. ;)
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam!
Jak z Hiszpanii i pomidorowo to już mi się podoba :)
Ole! ;-)
Z ziemniakami? Ciekawie, ciekawie – i na pewno sycaco i rozgrzewajaco, a to nie bez znaczenia w taka pogode :)
Pomidorówkę zjem każdą, uwielbiam!:))
Pysznie wygląda ta hiszpańska.
Pozdrawiam:)
Dzięki :-)