Zachęcam Was dziś do przygotowania naprawdę przepysznego tortu śmietanowego, który oczarował mnie od pierwszego kęsa. Wprawdzie wygląda on długo i skomplikowanie, w rzeczywistości jest naprawdę prosty i nawet nie tak bardzo czasochłonny jak się może wydawać. W sezonie truskawki można zastąpić wiśniami lub jagodami – jestem przekonany, że smakować będzie równie wybornie!
Przepis ten znalazłem w ostatniej książce Nigelli „Kuchnia”.
Przepis na szwedzki letni tort
Krem
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Jeśli używasz laski wanilii to wszystkie składniki umieść w rondlu (jeśli używasz ekstraktu, dodaj go na sam koniec) i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Po około 5-10 minutach powinien powstać krem, bardzo podobny do budyniu.
Trzymajmy go jeszcze kilka minut na minimalnym ogniu, a następnie odstawmy do ostygnięcia.
Gdy osiągnie temperaturę pokojową schładzamy w lodówce przez około godzinę. Na wierzchu warto położyć folię spożywczą tak by dotykała powierzchni, wówczas nie utworzy się korzuch.
Spód do tortu
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 90 ml wrzątku
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- masło
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy powoli wrzątek, ciągle mieszając.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej ciągle mieszając, tak by nie utworzyły się grudki.
Tortownicę 23 cm natłuszczamy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C do czasu, aż wbity w ciasto patyczek nie będzie suchy po wyjęciu.
Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu ostygnąć przez 10 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy boczki formy.
Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy na trzy warstwy.
Faza końcowa
Przygotowanie:
- 750 g truskawek
- 2-3 łyżeczki cukru
- 500 ml śmietany 36%
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekrawamy na połówki lub ćwiartki, po czym 1/3 odkładamy na bok, a resztę zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno, bez dodatku cukru (reszta skłądników jest już wystarczająco słodka).
1/3 śmietany dodajemy do kremu i mieszamy.
Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy połowę kremu i połowę truskawek zasypanych cukrem.
Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, którą przykrywamy resztą kremu i cukrzonych truskawek.
Nakładamy na wierzch ostatni blat ciasta, na nim rozsmarowujemy bitą śmietanę i dekorujemy połówkami odłożonych truskawek.
Smacznego!
Pycha, można się poczęstować? ;)
woow jaki fajny;)
Witaj na blogu! Dzięki za odwiedziny i zapraszam częściej :-)
Kuba wyglada bardzo smakowicie ….też patrzyłąm na to cudo w Nigellowej ksiażce:) pozdrawiam ciepło
Kuba, szwedzki, czy Nigellowski, czy polski( bo teraz same takie propozycje truskawkowe) – biorę każdy…!!!!
Przepysznie wyglada:-) i chetnie bym sie wprosila na kawalek:-)
Pyszota!! pozdrawiam :)
Witaj na blogu. Dzieki za mily komentarz.
Pozdrawiam!
Mniaaaaam:))) To zdecydowanie pyszna propozycja:)
Miłego weekendu Kubo!:)
Wygląda obłędnie:) ja z malinami chyba bym zrobiła:)
mniam, wygląda przepysznie !