Szwedzki letni tort z truskawkami

na 9 lipca 2011 11 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Zachęcam Was dziś do przygotowania naprawdę przepysznego tortu śmietanowego, który oczarował mnie od pierwszego kęsa. Wprawdzie wygląda on długo i skomplikowanie, w rzeczywistości jest naprawdę prosty i nawet nie tak bardzo czasochłonny jak się może wydawać. W sezonie truskawki można zastąpić wiśniami lub jagodami – jestem przekonany, że smakować będzie równie wybornie!

Przepis ten znalazłem w ostatniej książce Nigelli „Kuchnia”.

Przepis na szwedzki letni tort

Krem

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Jeśli używasz laski wanilii to wszystkie składniki umieść w rondlu (jeśli używasz ekstraktu, dodaj go na sam koniec) i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Po około 5-10 minutach powinien powstać krem, bardzo podobny do budyniu.

Trzymajmy go jeszcze kilka minut na minimalnym ogniu, a następnie odstawmy do ostygnięcia.

Gdy osiągnie temperaturę pokojową schładzamy w lodówce przez około godzinę. Na wierzchu warto położyć folię spożywczą tak by dotykała powierzchni, wówczas nie utworzy się korzuch.

Spód do tortu

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 90 ml wrzątku
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • masło

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy powoli wrzątek, ciągle mieszając.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej ciągle mieszając, tak by nie utworzyły się grudki.

Tortownicę 23 cm natłuszczamy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C do czasu, aż wbity w ciasto patyczek nie będzie suchy po wyjęciu.

Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu ostygnąć przez 10 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy boczki formy.

Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy na trzy warstwy.

Faza końcowa

Przygotowanie:

  • 750 g truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 ml śmietany 36%

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekrawamy na połówki lub ćwiartki, po czym 1/3 odkładamy na bok, a resztę zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.

Śmietanę ubijamy na sztywno, bez dodatku cukru (reszta skłądników jest już wystarczająco słodka).

1/3 śmietany dodajemy do kremu i mieszamy.

Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy połowę kremu i połowę truskawek zasypanych cukrem.

Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, którą przykrywamy resztą kremu i cukrzonych truskawek.

Nakładamy na wierzch ostatni blat ciasta, na nim rozsmarowujemy bitą śmietanę i dekorujemy połówkami odłożonych truskawek.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

11 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. flusso pisze:

    Pycha, można się poczęstować? ;)

  2. Kuba wyglada bardzo smakowicie ….też patrzyłąm na to cudo w Nigellowej ksiażce:) pozdrawiam ciepło

  3. ewelajna pisze:

    Kuba, szwedzki, czy Nigellowski, czy polski( bo teraz same takie propozycje truskawkowe) – biorę każdy…!!!!

  4. aga pisze:

    Przepysznie wyglada:-) i chetnie bym sie wprosila na kawalek:-)

  5. dagmara_65 pisze:

    Pyszota!! pozdrawiam :)

  6. Majana pisze:

    Mniaaaaam:))) To zdecydowanie pyszna propozycja:)
    Miłego weekendu Kubo!:)

  7. trzcinowisko pisze:

    Wygląda obłędnie:) ja z malinami chyba bym zrobiła:)

  8. ulcik pisze:

    mniam, wygląda przepysznie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top