Zapraszam dziś do wypicia popołudniowej kawy z kawałkiem pysznego, puszystego sernika wiedeńskiego. Jego przygotowanie wydawać się może nieco skomplikowane, ale to naprawdę żadna sztuka. Ważne, by pozwolić mu spokojnie się piec, bez zbędnego otwierania drzwiczek – wtedy gwarantuję, że nie opadnie.
Czas na rozwiązanie kawowego konkursu Tchibo Exclusive 100% Arabica. Oto, jak rozłożyły się Wasze głosy:
Laureatom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie adresów do wysyłki na maila kuba.pichci@gmail.comA to oznacza, że zestawy kaw wraz z akcesoriami trafią do: Krowusi, Majany, Joli Szyndlarewicz, Zauberei, Aniany2, Agnieszki i Rafaelloo29.
przepis na sernik po wiedeńsku
przepis pochodzi z Poradnika domowego
składniki:
- opakowanie herbatników digestive
- 1 kg twarogu na sernik
- 2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 200 g masła
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- aromat waniliowy
- 2 opakowania cukru waniliowego
- cytryna
- rodzynki (ilość wg. uznania)
- 50 g skórki pomarańczowej
przygotowanie:
- Twaróg przecieramy przez sito lub mielimy maszynką.
- W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
- Herbatniki drobno kruszymy, mieszamy z odrobiną masła i wykładamy nimi dno natłuszczonej tortownicy (28 cm).
- Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem (także tym waniliowym), odrobiną soli, aromatem i sokiem z połówki cytryny.
- Miksujemy kogel-mogel dodając stopniowo twarogu oraz budyniu. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Powoli dodajemy roztopione masło. Na koniec do naczynia wędrują bakalie.
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Delikatnie, przy pomocy łyżki łączymy pianę z masą serową. Przelewamy ją do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Pieczemy 40 minut, nie otwierając przez ten czas piekarnika. Gdy wierzch zbytnio się zabrązowi można szybko przykryć sernik kawałkiem folii aluminiowej. Dopiekamy jeszcze około 15 minut. Następnie wyłączamy grzanie i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik spokojnie ostygł.
Smacznego!
To nie jest sernik po wiedeńsku tylko jego podróba. W klasycznym serniku nie mamy spodu i są ziemniaki.
Dzięki za uwagę – nie wiedziałem o tym – przepis, jak wspomniałem w tekście zaczerpnąłem z gazety. Muszę w takim razie spróbować przygotować prawdziwy sernik po wiedeńsku, bo ciekaw jestem jego smaku z dodatkiem ziemniaków. Pozdrawiam!
Jeden z najlepszych przepisów na sernik. Moja rodzinka zachwycona.
Ależ ten sernik wygląda smakowicie! pyszny musiał być,,, bo myslę że juz go dawno nie ma:)))
pozdrawiam!
Dziękuję wszystkim za głosy :) a serniczek pysznie wygląda :)
Ja również bardzo sie cieszę ze wygrałam;) e-maila z adresem wysyłkowym wysłałam juz wczoraj, takze czekam na kawę niecierpliwie, ponieważ w domu właśnie mi sie kończy…
pozdrawiam
Ale cudnie wygląda, Kuba! Na taki konkretny i ciężki. Lubię takie, bo ostatnio robię same lekkie i kremowe :)
Wspaniały sernik Kuba! Uwielbiam serniki, częstuję się kawałkiem:))
Dziękuję za wspaniałą zabawę, cieszę się bardzo,że wygrałam u Ciebie ten zestaw. Dzięki piękne!:))))
Wszystkim gratuluję:)))
Majana
Kubo, Twój sernik wygląda cudownie!
jak z bajki. spod ręki najlepszego cukiernika.
alez smakowicie wyglada, cudny sernik:)
Już czuję jego smak:)
I gratuluję zwycięzcom:)
Ależ sie cieszę Kubusiu:) ….gratuluję wszystkim zwycięzcom:) zaraz wysyłam adres:)…..a czy kawałek sernika mogę przy okazji porwać? bo wygląda zniewalająco:) pozdrawiam
Dziękuję za nagrodę! Gratuluję pozostałym!
Sernik wygląda wspaniale – poproszę o przesłanie kawałka kurierem ;)
Pozdrawiam:)