Sernik po wiedeńsku

na 14 maja 2011 13 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Zapraszam dziś do wypicia popołudniowej kawy z kawałkiem pysznego, puszystego sernika wiedeńskiego. Jego przygotowanie wydawać się może nieco skomplikowane, ale to naprawdę żadna sztuka. Ważne, by pozwolić mu spokojnie się piec, bez zbędnego otwierania drzwiczek – wtedy gwarantuję, że nie opadnie.

Czas na rozwiązanie kawowego konkursu Tchibo Exclusive 100% Arabica. Oto, jak rozłożyły się Wasze głosy:

ankieta

Laureatom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie adresów do wysyłki na maila kuba.pichci@gmail.comA to oznacza, że zestawy kaw wraz z akcesoriami trafią do: Krowusi, Majany, Joli Szyndlarewicz, Zauberei, Aniany2, Agnieszki i Rafaelloo29.

sernik po wiedensku 1

przepis na sernik po wiedeńsku

przepis pochodzi z Poradnika domowego

składniki:

  • opakowanie herbatników digestive
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • aromat waniliowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cytryna
  • rodzynki (ilość wg. uznania)
  • 50 g skórki pomarańczowej

przygotowanie:

  1. Twaróg przecieramy przez sito lub mielimy maszynką.
  2. W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Herbatniki drobno kruszymy, mieszamy z odrobiną masła i wykładamy nimi dno natłuszczonej tortownicy (28 cm).
  4. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem (także tym waniliowym), odrobiną soli, aromatem i sokiem z połówki cytryny.
  5. Miksujemy kogel-mogel dodając stopniowo twarogu oraz budyniu. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Powoli dodajemy roztopione masło. Na koniec do naczynia wędrują bakalie.
  6. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Delikatnie, przy pomocy łyżki łączymy pianę z masą serową. Przelewamy ją do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  7. Pieczemy 40 minut, nie otwierając przez ten czas piekarnika. Gdy wierzch zbytnio się zabrązowi można szybko przykryć sernik kawałkiem folii aluminiowej. Dopiekamy jeszcze około 15 minut. Następnie wyłączamy grzanie i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik spokojnie ostygł.

Smacznego!

sernik po wiedensku 2

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

13 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. fruu pisze:

    To nie jest sernik po wiedeńsku tylko jego podróba. W klasycznym serniku nie mamy spodu i są ziemniaki.

    • Kuba pisze:

      Dzięki za uwagę – nie wiedziałem o tym – przepis, jak wspomniałem w tekście zaczerpnąłem z gazety. Muszę w takim razie spróbować przygotować prawdziwy sernik po wiedeńsku, bo ciekaw jestem jego smaku z dodatkiem ziemniaków. Pozdrawiam!

  2. kass pisze:

    Ależ ten sernik wygląda smakowicie! pyszny musiał być,,, bo myslę że juz go dawno nie ma:)))
    pozdrawiam!

  3. zauberi pisze:

    Dziękuję wszystkim za głosy :) a serniczek pysznie wygląda :)

  4. Krowusia pisze:

    Ja również bardzo sie cieszę ze wygrałam;) e-maila z adresem wysyłkowym wysłałam juz wczoraj, takze czekam na kawę niecierpliwie, ponieważ w domu właśnie mi sie kończy…

    pozdrawiam

  5. kuchareczka pisze:

    Ale cudnie wygląda, Kuba! Na taki konkretny i ciężki. Lubię takie, bo ostatnio robię same lekkie i kremowe :)

  6. Majana pisze:

    Wspaniały sernik Kuba! Uwielbiam serniki, częstuję się kawałkiem:))

    Dziękuję za wspaniałą zabawę, cieszę się bardzo,że wygrałam u Ciebie ten zestaw. Dzięki piękne!:))))
    Wszystkim gratuluję:)))

    Majana

  7. karmel-itka pisze:

    Kubo, Twój sernik wygląda cudownie!
    jak z bajki. spod ręki najlepszego cukiernika.

  8. aga pisze:

    alez smakowicie wyglada, cudny sernik:)

  9. wiosenka27 pisze:

    Już czuję jego smak:)
    I gratuluję zwycięzcom:)

  10. Ależ sie cieszę Kubusiu:) ….gratuluję wszystkim zwycięzcom:) zaraz wysyłam adres:)…..a czy kawałek sernika mogę przy okazji porwać? bo wygląda zniewalająco:) pozdrawiam

  11. Agnieszka pisze:

    Dziękuję za nagrodę! Gratuluję pozostałym!
    Sernik wygląda wspaniale – poproszę o przesłanie kawałka kurierem ;)

    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top