Szybkie ciasto ze śliwkami

na 18 września 2010 14 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Tak jak się nazywa, takie też jest – szybkie i śliwkowe :-) Jego przygotowanie zajmuje całe 10 minut, pieczenie dodatkowe 20-30 – w ten oto sposób w ciągu nieco ponad półgodziny możemy cieszyć się świeżym ciastem ze śliwkami.

Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki:
– 10 śliwek
– 125 g mąki zwykłej
– 125 g mąki razowej pszennej
– 70 g cukru
– 100 g jogurtu naturalnego lub maślanki
– 1 jajko
– 5 łyżek oleju roślinnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki cukru brązowego
– szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz śliwek przekładamy do miski i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, a na wierzchu układamy połówki śliwek. Posypujemy brązowym cukrem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

14 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Aga, przepraszam, że odpisuję dopiero dziś – Twój komentarz mi umknął… Ja mieszałem ciasto łyżką, a właściwie mieszadełkiem. Ale chyba jeśli użyjesz miksera na niskich obrotach to też nic się nie stanie złego. Pozdrawiam i raz jeszcze przepraszam za opieszałość :-)

  2. aga pisze:

    ciacho wyglada super!!! lubie takie szybkie ciasta z owocami, i na pewno wyprobuje Twoj przepis. Pozdrawiam:)

    aha, jedno pytanko – mieszac mikserem czy lyzka?

  3. Kuba pisze:

    Wiosenka, eee – nie wierzę – jak można takie ciasto popsuć?!? Poza tym ważne jest, żeby było smaczne!

    Anytsujx, dzięki :-)

    Santorini, podana ilość składników jest na blachę 25×30 cm. A jeśli chodzi o śliwki, to oczywiście wszystko zależy od gustu. Ja przed chwilą, żeby sprawdzić, poukładałem na blasze śliwki – wyszło 14 :-) Śliwki zwykłe – ani małe ani duże. Wystarczy policzyć, że śliwka ma wymiary ok 5x3cm., a więc na podaną blachę wejdzie około 25 połówek – czyli 13 śliwek.
    Pozdrawiam!

  4. Anonymous pisze:

    To ekspresowe ciasto wygląda bardzo kusząco, ale nasuwają mi się 2 pytania:
    1/ na jakich rozmiarów blachę przeznaczony jest przepis z tak niewielkiej (takie mam wrażenie) ilości składników?
    2/ i czy na pewno wystarczy użyć 10 (???) śliwek? Znane mi przepisy mówią na ogół o 0,5-1 kg owoców, a że przepadam za ciastami o intensywnie owocowym smaku, więc te 10 sztuk (!!!) jakoś dziwnie do mnie nie przemawia… Może to jakieś śliwki-giganty?
    Pozdrawiam jesiennie – santorini_2000.

  5. anytsujx pisze:

    Świetny pomysł na weekendowe ciasto, ślicznie wyglądają tak upieczone śliwki !

  6. wiosenka27 pisze:

    Ja tez dzisiaj zrobiłam ale Twoje jakoś lepiej wygląda:)

  7. Kuba pisze:

    Margot, od razu uprzedzam Twoje pytanie – można mąkę razową zastąpić zwykłą :-) Śliwki też możesz zastąpić np. jabłkami, ale wtedy wyjdzie Ci "szybkie ciasto z jabłkami" :-)

  8. margot pisze:

    śliwki muszę kupić , Kuba strasznie kusisz

  9. Kuba pisze:

    Dzięki za miłe słowa :-)

  10. Paula pisze:

    już marzy mi się oblanie go lukrem i zjedzenie ze smakiem :)

  11. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    o takie ciacho to ja bym zjadła :D

  12. Karmel-itka. pisze:

    co za ciasto! rzeczywiście, szybkie. ale jakie!

  13. majana pisze:

    Zdecydowanie mi sie podoba takie ciasto!
    Pozdrawiam:)

  14. viridianka pisze:

    jestem za (:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top