Kilka dni temu znajoma uszczęśliwiła nas torbą gruszek. Przyznaję, że nigdy nie piekłem żadnego ciasta z tymi owocami, postanowiłem więc upiec muffinki z dodatkiem imbiru. Polecam – są bardzo smaczne!
przepis na muffiny gruszkowo-imbirowe
składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki (ja użyłem pszennej razowej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki gruszek pokrojonych w drobną kostkę
przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon.
- W drugiej misce mieszamy cukier z olejem, następnie dodajemy jajko i imbir.
- Zawartość obu misek łączymy ze sobą i stopniowo dodajemy mleko.
- Gdy wyrobimy ciasto dodajemy gruszki i delikatnie mieszamy.
- Przygotowane ciasto nakładamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C.
Smacznego!
Sam byłem zaskoczony, że takie wielkie wyrosły. Polecam te muffinki – w sam raz na jesienny sezon gruszkowy :-)
wygladaja jak male koszyczki pelne jesiennych owocow – przepieknie!
Robiłam kiedyś muffinki gruszkowe z imbirem, smakowały nam :)
Twoje wyglądają pysznie i tak ładnie wyrosły!:)
Apetyczne:)))Pięknie wyrosły:-)
jakie wielkie porosły :)