Muffiny gruszkowo-imbirowe

na 24 października 2009 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kilka dni temu znajoma uszczęśliwiła nas torbą gruszek. Przyznaję, że nigdy nie piekłem żadnego ciasta z tymi owocami, postanowiłem więc upiec muffinki z dodatkiem imbiru. Polecam – są bardzo smaczne!

muffiny gruszkowo imbirowe 01

przepis na muffiny gruszkowo-imbirowe

składniki:

  • 2 i ½  szklanki mąki (ja użyłem pszennej razowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki gruszek pokrojonych w drobną kostkę

przygotowanie:

  1. W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon.
  2. W drugiej misce mieszamy cukier z olejem, następnie dodajemy jajko i imbir.
  3. Zawartość obu misek łączymy ze sobą i stopniowo dodajemy mleko.
  4. Gdy wyrobimy ciasto dodajemy gruszki i delikatnie mieszamy.
  5. Przygotowane ciasto nakładamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C.

Smacznego!

muffiny gruszkowo imbirowe 02

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Sam byłem zaskoczony, że takie wielkie wyrosły. Polecam te muffinki – w sam raz na jesienny sezon gruszkowy :-)

  2. przytulanka pisze:

    wygladaja jak male koszyczki pelne jesiennych owocow – przepieknie!

  3. majana pisze:

    Robiłam kiedyś muffinki gruszkowe z imbirem, smakowały nam :)
    Twoje wyglądają pysznie i tak ładnie wyrosły!:)

  4. andzia-35 pisze:

    Apetyczne:)))Pięknie wyrosły:-)

  5. margot pisze:

    jakie wielkie porosły :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top