Tak naprawdę moją ulubioną wersją naleśników jest ta, która najsilniej kojarzy mi się z dzieciństwem. Są to oczywiście naleśniki z białym serem. Poniższy przepis jest wersją dla nieco zmodyfikowaną i przeznaczoną dla osób nieco starszych. Ale wystarczy rum zstąpić wrzątkiem i już dzieciaki mogą spokojnie pałaszować.
przepis na naleśniki z białym serem
składniki na 4 naleśniki:
- 4 naleśniki :-)
- 50 g rodzynek
- 80 ml rumu (wersja dla dorosłych) lub 100 ml wrzątku (dla dzieci)
- 200 g półtłustego twarogu
- 3-5 łyżek śmietany 18%
- 3-5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
przygotowanie:
- Rodzynki dla dorosłych trzeba przygotować dzień wcześniej. Trzeba je zalać rumem i odstawić na noc aby nasiąkły. W wersji dla dzieci wystarczy zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na godzinę aby napęczniały.
- Twaróg wymieszać zresztą składników, dodając tyle śmietany aby uzyskać dość rzadką ale nie płynną konsystencję. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać.
- Nałożyć farsz na naleśniki, zrolować i podgrzać na małym ogniu na przykrytej patelni.
- Jeśli ktoś lubi, naleśniki można udekorować sosem owocowym lub rozpuszczoną czekoladą. Ja najbardziej lubię takie jak na zdjęciu :-)
Smacznego!
No cóż… składam samokrytykę. Jestem winien wstawieniu na bloga smakowitego przepisu na naleśniki. Więcej się to nie powtórzy :-)))
Wersja serowa to chyba i moja naj..naj… Zdecydowanie z sentymentem. :)
no właśnie, a sio! ładnie to tak kusić? no ładnie? ;)
A sio z takimi przepisami :)