Sałatka z wędzonego dorsza

na 26 maja 2009 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...Loading...
Majowe sniadanie  

Jako, że miałem dziś nieco czasu od rana postanowiłem spożytkować czekającego w lodówce wędzonego dorsza. A, że śniadania lubię lekkie i szybkie mój wybór padł na sałatkę.
Nie będę podawał dokładnych ilości składników, z dwóch przyczyn. Po pierwsze robiłem wszysttko „na oko” i nie wiem czy dorsza było 124 czy może 87 gram. Po drugie jakie to ma znaczenie – najlepiej niech każdy dobierze proporcje zgodne ze swoimi upodobaniami. 

PS Postanowiłem połączyć tu dwie akcje Durszlaka, wszak to sałatka śniadaniowa!! :-)

Poranna sałatka z wędzonego dorsza

Składniki:
wędzony dorsz
czarne oliwki
pomidor
liście bazylii
ser kozi (może być feta, ja jednak użyłem sera, który kupiłem na jarmarku tradycyjnym, gdzie prezentowali się regionalni polscy producenci)

Dressing:
oliwa
sok z cytryny
ocet z białego wina
sól morska w kryształkach
pieprz kolorowy, świeżo mielony

Przygotowanie:
Przygotowanie jest niezwykle skomplikowane i nie każdy da sobie z tym radę. Trzeba obrać z ości dorsza, pokroić pomidora i ser. Następnie wszystko poukładać na talerzu posypując oliwkami i dekorując liśćmi bazylii.
Teraz czas na lekki dressing cytrynowy. Łyżkę oliwy mieszamy energicznie z łyżką soku z cytryny i łyżeczką octu. Doprawiamy pieprzem i solą i polewamy naszą sałatkę.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top