Naleśniki należą do grupy moich „smaków dzieciństwa” – zawsze mi smakowały, smakują i myślę, że będą smakować. Ilekroć mam okazję zawitać do naleśnikarni to bez wahania wstępuję. Zaczęło się w nadmorskiej Kuźnicy, gdzie była (a może nadal jest) restauracja Fata Morgana. Od tego czasu jestem stałym bywalcem knajpek serwujących les crepes. Ostatnio miałem okazję odwiedzić taki przybytek na poznańskim rynku, gdzie w mgnieniu oka pochłonęliśmy naleśnika z farszem szpinakowo-fetowo-czosnkowym oraz słodkiego z jagodami i bitą śmietaną. Powiem tylko tyle, że zdjęcia nie oddają w pełni ich smaku…
Zainspirowany tamtejszym greckim naleśnikiem postanowiłem przygotować podobny w domu.
przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie TUTAJ.
składniki:
- 500 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- sól i pieprz
- oliwa
przygotowanie:
- Szpinak umyć, wyrzucić brzydkie części, odciąć grube łodygi a liście osuszyć.
- Obrać czosnek i zgnieść nożem.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić czosnek i smażyć pół minuty. Wrzucić posiekany szpinak i smażyć całość półtorej minuty często potrząsając patelnią.
- Podgrzać przygotowane wcześniej naleśniki i nałożyć farsz szpinakowy.
- Na szpinaku poukładać kawałki sera feta.
- Całość na bardzo małym ogniu podgrzać pod przykryciem na patelni około 10 minut.
Smacznego!
Regino, cieszę się, że mamy podobny gust :-) Zapraszam do zapoznania się z resztą przepisów :-)
robię od lat, pyszne a zarazem proste i szybkie danie :) Regina
smaczne, szybkie i godne polecenia … Emilia
Super przepis ,smakuje wysmienicie ,,,,dzieki za fajny przepis,,,,poleczm wszystkim .EWA