Naleśniki razowe przekładane warzywami

na 28 maja 2009 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

nalesniki razowe przekladane warzywami 01

przepis na naleśniki razowe przekładane warzywami

składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka tłuszczu do smażenia

składniki na farsz szpinakowy:

  • 400 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku

składniki na farsz pomidorowy:

  • dwie średnie cebule
  • 500 g pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżka cukru

składniki na farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • średnia cebula

pozostałe składniki:

  • szklanka startego sera
  • oliwa
  • sól i pieprz

przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i smażymy na dużej patelni. Powinniśmy uzyskać co najmniej cztery naleśniki.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsze – ja na każde piętro przygotowałem inny rodzaj – szpinakowy, pomidorowy i pieczarkowy.
  3. Najpierw zajmijmy się pomidorowym, bo musimy gotować go najdłużej.
  4. Obieramy cebulę i smażymy chwilkę z posiekanym czosnkiem.
  5. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Następnie usuwamy pestki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli.
  6. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu aż się zredukuje i powstanie dość gęsta papka.
  7. Teraz zabieramy się za pieczarki. Musimy je umyć, obrać i pokroić. Tak samo z cebulą. Wszystko wrzucamy na patelnię lub rondelka, doprawiamy odpowiednio i dusimy około 10 minut.
  8. Szpinak przygotowujemy najkrócej. Szpinak myjemy, odcinamy grube łodygi i osuszamy – warto skorzystać z suszarki do sałaty. Siekamy dość drobno. Obrany i rozgnieciony czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy 10 sekund. Teraz dodajemy partiami szpinak. Całość nie powinna być smażona dłużej niż 2-3 minuty.
  9. Skoro mamy już naleśniki i farsze, to sprawa jest już chyba oczywista. Przyda się teraz okrągłe naczynie żaroodporne lub tortownica. Kładziemy na dno naleśnik, przekładamy farszem posypujemy nieco serem i tak w kółko do wyczerpania składników. Na wierzch sypiemy resztę sera i wstawiamy do piekarnika, gdzie nasze danie piec się będzie 20 minut w temperaturze 180 st.C.

Smacznego!

nalesniki razowe przekladane warzywami 02

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Ewka pisze:

    Super! Został jeszcze kawałeczek ;)

  2. Kuba pisze:

    Dzięki Margot. Trzeba maksymalnie wykorzystać sezon szpinakowo-pomidorowy!

  3. margot pisze:

    taki tort na ostro i taki zdrowy ,fajny przepis Kuba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top