przepis na naleśniki razowe przekładane warzywami
składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 szklanki kefiru
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka tłuszczu do smażenia
składniki na farsz szpinakowy:
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
składniki na farsz pomidorowy:
- dwie średnie cebule
- 500 g pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżka cukru
składniki na farsz pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- średnia cebula
pozostałe składniki:
- szklanka startego sera
- oliwa
- sól i pieprz
przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i smażymy na dużej patelni. Powinniśmy uzyskać co najmniej cztery naleśniki.
- W międzyczasie przygotowujemy farsze – ja na każde piętro przygotowałem inny rodzaj – szpinakowy, pomidorowy i pieczarkowy.
- Najpierw zajmijmy się pomidorowym, bo musimy gotować go najdłużej.
- Obieramy cebulę i smażymy chwilkę z posiekanym czosnkiem.
- Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Następnie usuwamy pestki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli.
- Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu aż się zredukuje i powstanie dość gęsta papka.
- Teraz zabieramy się za pieczarki. Musimy je umyć, obrać i pokroić. Tak samo z cebulą. Wszystko wrzucamy na patelnię lub rondelka, doprawiamy odpowiednio i dusimy około 10 minut.
- Szpinak przygotowujemy najkrócej. Szpinak myjemy, odcinamy grube łodygi i osuszamy – warto skorzystać z suszarki do sałaty. Siekamy dość drobno. Obrany i rozgnieciony czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy 10 sekund. Teraz dodajemy partiami szpinak. Całość nie powinna być smażona dłużej niż 2-3 minuty.
- Skoro mamy już naleśniki i farsze, to sprawa jest już chyba oczywista. Przyda się teraz okrągłe naczynie żaroodporne lub tortownica. Kładziemy na dno naleśnik, przekładamy farszem posypujemy nieco serem i tak w kółko do wyczerpania składników. Na wierzch sypiemy resztę sera i wstawiamy do piekarnika, gdzie nasze danie piec się będzie 20 minut w temperaturze 180 st.C.
Smacznego!
Super! Został jeszcze kawałeczek ;)
Cieszę się, że smakowało. Zapraszam do dalszego gotowania z moim blogiem :-)
Dzięki Margot. Trzeba maksymalnie wykorzystać sezon szpinakowo-pomidorowy!
taki tort na ostro i taki zdrowy ,fajny przepis Kuba