Po wielkanocnych mazurkach, babkach i innych tradycyjnych słodkościach czas na małą zmianę. Postanowiłem przyłączyć się do Weekendowej Cukierni #2 i podjąć wyzwanie przygotowania orzechowej rolady z bitą śmietaną i czekoladą. Z pozoru może się ona wydawać skomplikowana, jest jednak bardzo prosta i niezwykle smaczna.
przepis na bezowo-orzechową roladę z czekoladą i bita śmietaną
składniki:
- 200g gorzkiej czekolady (75%), połamanej na małe kawałki użyłem gorzkiej czekolady Wedla
- 110g łuskanych orzechów laskowych
- 4 duże białka
- 225g złotego drobnego cukru użyłem drobnego białego cukru
- 570ml śmietanki kremówki lub double cream użyłem kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do posmarowania blachy
- blacha o wymiarach 25x 35cm i 2cm głębokości moja blacha była nieco większa
- blacha do prażenia orzechów
przygotowanie:
- Na początek należy rozgrzać piec do 190C. Blachę na roladę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem tak, aby z każdej strony wystawało jeszcze 2,5cm.
- Na inna blachę wysypać orzechy i wsunąć do gorącego pieca na najwyższa półkę. Prażyć ok. 8 minut. Wyjąć, wystudzić, po czym zmielić (tu trzeba uważać, aby proces ten nie trwał zbyt długo gdyż orzechy mogą puścić olej).
- W dużej, czystej misce ubić białka na „soft peaks” (wyjęta trzepaczka pozostawi po sobie wzniesienia z czubkami, które mają lekko zawijać się w dół) i stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie, pomagając sobie metalową łyżką, należy ciętymi ruchami wmieszać do masy bezowej zmielone orzechy laskowe, a potem rozprowadzić masę w przygotowanej blaszce.
- Piec na środkowej półce ok. 20 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić w blaszce. Przygotować kolejny arkusz papieru, odrobinę większy od powierzchni ciasta. Wyłożyć na niego wystudzoną roladę i delikatnie oderwać papier na której się ciasto piekło.
- Do rondla wlać wodę i zagotować, zmniejszyć ogień, a na garnku ustawić miskę tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Do miski wsypać kawałki czekolady i czekać, aż się rozpuszczą, wystudzić. W tym czasie ubić śmietanę, dodając pod koniec cukier waniliowy i podzielić ja na dwie części w dwóch rożnych miskach.
- Do jednej miski dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, rezerwując 4 łyżki do dekoracji. Wymieszać szybko lecz delikatnie. Powstały mus rozsmarować na bezowym cieście, zostawiając 1cm margines z każdej strony. Na mus czekoladowy wyłożyć białą bita śmietanę, również rozsmarować.
- Tak przygotowane ciasto ułożyć dłuższym bokiem do siebie i pomagając sobie papierem zwinąć ciasto w rulon. Przy zwijaniu ciasto może popękać, nie należny się tym jednak przejmować – jak mówi autorka przepisu „jest to całkiem normalne”.
- Ułożyć roladę złączeniem na spodzie i wierzch polać zarezerwowaną czekoladą. Przełożyć całość na podłużny talerz i schłodzić w lodowce. Wyjąc 15 minut przed podaniem.
Smacznego!
Robiłem taka rolade w pracy wiele razy i żeby dobrze się zwijala to taka masę szprycowalismy z worka cukiernicze po długości i jak się ją zwijala to to załamywać się na szprycowanych parkach i się nielamala
Dzięki za podpowiedź! Pozdrawiam!
Zrobiłam te roladę kilka dni temu na moje urodziny:) Jest pyszna!
Nie mogłam dodać komentarza, pisałam, a nie wyświetlał się tutaj.
Wybacz, ale niektóre komentarze trafiają do spamu. Widzę, że rolada wyszła Ci wspaniale – wierzę, że była pyszna. Pozdrawiam!
Zamiast orzechów (alergia ) dałam uprażone migdały , wyszło niebo w gębie. Mój mąż ocenił na 2 miejsce w rankingu moich wypieków !
O rany, jak mi miło :-) Pozdrawiam męża, a Tobie gratuluję – przepis to tylko część dzieła, reszta to talent kucharza :-) Pozdrawiam!
Ale świetna! Wygląda przesmacznie, ślinka cieknie, zwłaszcza przy tym pierwszym zdjęciu:)
Wow! Bardzo sie ciesze, ze jest nas wiecej i wiecej! I w dodatku taka sliczna beza Tobei wyszla :))) Pozdrawiam cieplo!
Polka