Bezowo-orzechowa rolada z czekoladą i bita śmietaną

na 20 kwietnia 2009 Wpis skomentowano 6 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Ładowanie ... Ładowanie ...
Po wielkanocnych mazurkach, babkach i innych tradycyjnych słodkościach czas na małą zmianę. Postanowiłem przyłączyć się do Weekendowej Cukierni #2 i podjąć wyzwanie przygotowania orzechowej rolady z bitą śmietaną i czekoladą. Z pozoru może się ona wydawać skomplikowana, jest jednak bardzo prosta i niezwykle smaczna. Oto przepis:
Bezowo-orzechowa rolada z czekoladą i bita śmietaną

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady (75%), połamanej na małe kawałki użyłem gorzkiej czekolady Wedla
  • 110g łuskanych orzechów laskowych
  • 4 duże białka
  • 225g złotego drobnego cukru użyłem drobnego białego cukru
  • 570ml śmietanki kremówki lub double cream użyłem kremówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do posmarowania blachy
  • blacha o wymiarach 25x 35cm i 2cm głębokości moja blacha była nieco większa
  • blacha do prażenia orzechów

Przygotowanie:

Na początek należy rozgrzać piec do 190C. Blachę na roladę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem tak, aby z każdej strony wystawało jeszcze 2,5cm.
Na inna blachę wysypać orzechy i wsunąć do gorącego pieca na najwyższa półkę. Prażyć ok. 8 minut. Wyjąć, wystudzić, po czym zmielić (tu trzeba uważać, aby proces ten nie trwał zbyt długo gdyż orzechy mogą puścić olej). W dużej, czystej misce ubić białka na „soft peaks” (wyjęta trzepaczka pozostawi po sobie wzniesienia z czubkami, które mają lekko zawijać się w dół) i stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie, pomagając sobie metalową łyżką, należy ciętymi ruchami wmieszać do masy bezowej zmielone orzechy laskowe, a potem rozprowadzić masę w przygotowanej blaszce. Piec na środkowej półce ok. 20 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić w blaszce. Przygotować kolejny arkusz papieru, odrobinę większy od powierzchni ciasta. Wyłożyć na niego wystudzoną roladę i delikatnie oderwać papier na której się ciasto piekło.
Do rondla wlać wodę i zagotować, zmniejszyć ogień, a na garnku ustawić miskę tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Do miski wsypać kawałki czekolady i czekać, aż się rozpuszczą, wystudzić. W tym czasie ubić śmietanę, dodając pod koniec cukier waniliowy i podzielić ja na dwie części w dwóch rożnych miskach. Do jednej miski dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, rezerwując 4 łyżki do dekoracji. Wymieszać szybko lecz delikatnie. Powstały mus rozsmarować na bezowym cieście, zostawiając 1cm margines z każdej strony. Na mus czekoladowy wyłożyć białą bita śmietanę, również rozsmarować.
Tak przygotowane ciasto ułożyć dłuższym bokiem do siebie i pomagając sobie papierem zwinąć ciasto w rulon. Przy zwijaniu ciasto może popękać, nie należny się tym jednak przejmować – jak mówi autorka przepisu „jest to całkiem normalne”.
Ułożyć roladę złączeniem na spodzie i wierzch polać zarezerwowaną czekoladą. Przełożyć całość na podłużny talerz i schłodzić w lodowce. Wyjąc 15 minut przed podaniem. Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 6 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Zrobiłam te roladę kilka dni temu na moje urodziny:) Jest pyszna!
    Nie mogłam dodać komentarza, pisałam, a nie wyświetlał się tutaj.

    • Kuba pisze:

      Wybacz, ale niektóre komentarze trafiają do spamu. Widzę, że rolada wyszła Ci wspaniale – wierzę, że była pyszna. Pozdrawiam!

  2. Ekada pisze:

    Zamiast orzechów (alergia ) dałam uprażone migdały , wyszło niebo w gębie. Mój mąż ocenił na 2 miejsce w rankingu moich wypieków !

    • Kuba pisze:

      O rany, jak mi miło :-) Pozdrawiam męża, a Tobie gratuluję – przepis to tylko część dzieła, reszta to talent kucharza :-) Pozdrawiam!

  3. Ale świetna! Wygląda przesmacznie, ślinka cieknie, zwłaszcza przy tym pierwszym zdjęciu:)

  4. zawszepolka pisze:

    Wow! Bardzo sie ciesze, ze jest nas wiecej i wiecej! I w dodatku taka sliczna beza Tobei wyszla :))) Pozdrawiam cieplo!
    Polka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top