Przygotowanie domowego masła orzechowego jest tak proste, że trudno sobie wyobrazić łatwiejsze zadanie. Nie ważne czy odmierzacie szklankami, gramami, łyżkami i czy funtami – składnik jest tylko jeden więc nie da się pomylić :-) Domowe maso orzechowe smakuje wybornie, a co najważniejsze sami je robicie, macie więc pewność, że żadnych świństw Wam w nim nie ukryto.
przepis na domowe masło orzechowe
składniki:
- 2 szklanki orzechów ziemnych (mogą być solone, mogą być z łupinek)
- ewentualnie sól
przygotowanie:
- Orzechy prażymy kilka minut na suchej patelni, a następnie przekładamy do naczynia, możecie użyć blendera ręcznego lub melaksera.
- Jeśli używacie orzeszków z łupin, zdejmijcie z nich skórki.
- Miksujemy je cierpliwie 10, a nawet 15 minut.
- Z początku wydawać Wam się będzie, że macie złe orzechy, albo że zapomniałem wspomnieć w przepisie o oleju, ale wszystko w porządku – tak ma być. Po kilku minutach zobaczycie efekt.
- Masło doprawiamy do smaku i przekładamy do słoiczka.
- Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
zrobiłyśmy i faktycznie się udało:))))
:)
Muszę spróbować, zobaczymy co wyjdzie:)))))
Noszę się z zamiarem zrobienia masła orzechowego i kiedyś na pewno to uczynię. :)