Wołowina duszona z grzybami
Przygotowanie: 20 min
Czas całkowity: 2 godz.
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 500 g wołowiny (pręga, rozbratel)
– 50 g suszonych grzybów
– 2 cebule
– 4 łyżki mąki
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 szklanka bulionu
Przygotowanie:
Grzyby dzień wcześniej namaczamy i zostawiamy na noc w wodzie. Następnego dnia lekko solimy i gotujemy do miękkości.
Mięso myjemy, kroimy w kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy krótko z każdej strony.
Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy w garnku. Dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy. Mieszamy i dodajemy mięso oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec dwie łyżki mąki i śmietanę rozprowadzamy w odrobinie sosu, dokładnie mieszamy i dodajemy potrawy.
Kopytka
Przygotowanie: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy. Można też przecisnąć je przez praskę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (podobno najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej, a później przez noc schłodzić w lodówce).
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i szybko wyrabiamy, do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco mąki.
Z ciasta formujemy wałki, które następnie nożem dzielimy na pojedyncze kopytka.
Gotujemy je we wrzątku 2-3 minuty.
Smacznego!
ja bym wyjadła najchętniej kopytka:-)
Chodzi za mną ostatnio gulasz wołowy, a że w zamrażalniku mam całą masę dyniowo-ziemniaczanych gnochhi to chyba już wiem jak to wszystko połączę :)
narobiles mi strasznej ochoty na taki pyszny domowy obiadek……mmmmmm
Pozdrawiam :)
Ale mam na nie ochotę….
mmm na pewno zrobię. tylko nie w piątek…w piątek ryba:)
Kuba, ale mi narobiles smaku tym daniem :) Cala wiecznosc nie jadlam juz kopytek. Podzielisz sie? :))
Jak ja bym kopytka zjadła!:))
Miłego dnia:)
Very apetyczne. Możnaby też z kluskami śląskimi.