Festiwal Dobrego Smaku po raz 10. w Łodzi

na 23 maja 2013 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

projekt-plakatu_wybranyZnamy już listę restauracji i kawiarni jubileuszowej, dziesiątej edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Do udziału w konkursie zgłosiła się rekordowa liczba 26 restauracji i 10 kawiarni. Tegoroczne kulinarne święto Łodzi rozpocznie się w czwartek 6 czerwca i potrwa do niedzieli 9 czerwca. Hasło przewodnie jubileuszowego Festiwalu – Kulinarnie nakręceni nawiązuje do filmowej tradycji Łodzi.

Zadanie dla łódzkich kucharzy nie jest proste, bowiem tegoroczne dania konkursowe zainspirowane mają być filmem – polskim, bądź zagranicznym – tu pozostawiony jest wybór. Formuła konkursu i cena dania festiwalowego nie ulegają zmianie; za danie w restauracji zapłacimy 10 zł, a za zestaw w kawiarni – deser i kawę 7 zł. Jak co roku łódzkie lokale odwiedzi anonimowe jury – kucharze, blogerzy, dziennikarze i to oni wybiorą najlepszą restaurację i kawiarnię. Festiwalowe dania i desery oceniać będą także łodzianie głosując w konkursie smsowym.

IMG_9373

Festiwal Dobrego Smaku to jednak nie tylko konkurs, to także szereg wydarzeń towarzyszących. W klubie Wytwórnia przy Łąkowej 29 odbędzie się Szkoła Dobrego Smaku – warsztaty kulinarne dla miłośników gotowania. W tym roku uczestników szkolenia kulinarnie nakręcać będą m.in. szef kuchni restauracji Cztery Kolory Double Tree by Hilton, Rafał Zgajewski oraz Grzegorz Łapanowski.

W piątek i sobotę, po całodniowym maratonie po festiwalowych restauracjach i kawiarniach będzie coś dla ducha. Wraz z Kuchnią + i magazynem Kukbuk zorganizowany zostanie przegląd filmów kulinarnych. W repertuarze znajdą się między innymi „Wtajemniczeni” w reżyserii Macieja Kowalczuka oraz „ Niebo w gębie” Christiana Vincenta. Nocne Kino ze Smakiem to propozycja spędzenia czasu w sali kinowej z lampką wina, a nie colą i popcornem.

Wspólne gotowanie, grillowanie i pieczenie planowane jest także na rynku łódzkiej Manufaktury. 8 czerwca spotkamy Grzegorza Łapanowskiego i Paolo Cozza, którzy przygotowywać będą swoje ulubione dania. Tego dnia przewidziane są także liczne atrakcje dla najmłodszych. Dzieci wezmą udział w warsztatach przygotowanych przez Portal Kuchnia dla Malucha.

Więcej informacji znajdziecie na stronie www.festiwaldobregosmaku.eu

IMG_0343

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top