Zupa grzybowa

na 20 grudnia 2010 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

We wcześniejszych wpisach wspominałem o tradycyjnych wigilijnych zupach – migdałowej i barszczu czerwonym. W moim domu najczęściej jada się z kolei zupę grzybową, którą podajemy z łazankami. Jej głęboki smak doskonale przygotowuje nas do rozprawienia się z kolejnymi świątecznymi daniami.

Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.

Zupa grzybowa
Składniki:
– 50 g suszonych grzybów (u mnie były podgrzybki)
– marchewka
– cebula
– 0,5 selera
– pietruszka
– oliwa
– liść laurowy
– łyżka octu winnego
– 2 l wody

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i odstawimy na co najmniej godzinę, do namoczenia.
Warzywa obieramy i pokrojone w kostkę krótko przesmażamy na oliwie.
Zagotowujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły, a gdy zacznie wrzeć dodajemy warzywa wraz z oliwą.
Gotujemy do zmięknięcia grzybów (około 30 minut), a następnie odcedzamy, by uzyskać klarowny płyn.
Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz łyżką octu (ewentualnie soku z cytryny).
Podawać można z makaronem.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Panno Malwinno, znam zupę grzybową z fasolą i pulpecikami mięsnymi – takową podają w jednej łódzkiej knajpce – jest bardzo smaczna :-)

  2. Panna Malwinna pisze:

    u mnie zupa grzybowa występuje w dziwnej wersji..bo z fasola Jaś;)

  3. Kuba pisze:

    Majano, ja też nie jestem wielkim miłośnikiem zupy grzybowej (i grzybów w ogóle), ale na święta wszelkie animozje idą w niepamięć. Częstuj się śmiało!

    Ewo, o kapuśniaku wigilijnym nigdy nie słyszałem! Czy możesz podzielić się przepisem?

    Eve, no widzisz – "co kraj, to obyczaj". U mnie grzybowa koniecznie jest z łazankami. Mama sama je przygotowuje, a czasem zamiast klasycznych kwadracików znajdujemy w talerzach choinki i gwiazdki :-)

    Asiejo, ja tak samo doczekać się nie mogę. Uwielbiam Wigilię!

  4. asieja pisze:

    już się nie mogę doczekac.. takiej zupy na naszym stole. za 4 dni.

  5. EVE pisze:

    Kuba, u mnie też w Wigilię gości zupa grzybowa. My jednak jadamy ją samą, z makaronem byłaby bardziej sycąca, a na stole tyle pyszności, które trzeba spróbować :)

    Mam ochotę wypróbować Twoją wersję, bo się do mnie tak uśmiecha, że nie sposób się jej oprzeć :)

    pozdrawiam przedświątecznie!

  6. Ewa Smaczniutkie.pl pisze:

    U mnie na Wigilii zawsze pojawia się barszcz czerwony z uszkami lub kapuśniak z fasolą i olejem lnianym. A grzybowej chętnie bym spróbowała :)

  7. Majana pisze:

    U mnie nigdy nie ma grzybowej na święta,bo zapewne sama bym ją musiała zjadać. ;) Częstuję się zatem u Ciebie:)
    Miłego dnia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top