Czym byłaby Wielkanoc gdyby zabrakło białej kiełbasy? Toż to jak Wigilia bez Św. Mikołaja! Dziś proponuję bardzo proste, ale równie smaczne danie – kiełbasę pieczoną w cebuli. To alternatywa dla klasycznie parzonej w wodzie, choć chyba bardziej odpowiednia na obiad lub kolację niż śniadanie.
Ten i inne wiele innych wielkanocnych specjałów znajdziecie na mojej bazie przepisów wielkanocnych – zapraszam!
przepis na Białą kiełbasę pieczoną w cebuli
składniki:
- 6 kawałków białej kiełbasy
- 3 duże cebule
- 1 główka czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- suszony rozmaryn
- suszony majeranek
- oliwa
przygotowanie:
- Cebule siekamy w półplasterki.
- Mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki oraz suszonymi ziołami.
- Obficie skrapiamy oliwą.
- Na dno naczynia żaroodpornego (użyłem glinianego garnka rzymskiego, ale może być inne) wykładamy połowę cebuli. Układamy na niej białą kiełbasę i przekrojoną na pół (w poprzek ząbków) główkę czosnku. Przykrywamy resztą cebuli.
- Pieczemy w temp. 180 st. C około 30 minut.
- Upieczoną kiełbasę kroimy w kawałki i mieszamy z upieczoną cebulą.
Smacznego!
Ta cebula powinna być najpierw usmażona, nieprawdaż?
Nie, tu akurat użyłem surowej, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wcześniej zeszklić.
biała kiełbasa kojarzy mi się z takim polskim daniem, że ja pewnie dałabym nasz rodowity olej rzepakowy zamiast obcej oliwy z oliwek ;) zresztą i tak jest zdrowszy!
Ja również częśto korzystam z oleju rzepakowego, ale tu akurat bardziej pasowała mi oliwa. Pozdrawiam!
Właśnie za takie smaki lubię Wielkanoc
W pełni się zgadzam ;-)
Bardzo smakowity obiad:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Świetnie musi smakować ta kiełbaska.
Ja bardzo lubię białą. Najczęściej występuje u mnie jako dodatek do żurku.
Pozdrowienia:)
Majano, jeszcze jeden komentarz, a będzie równe 100 :-)
Pycha, robiłam taką w ubiegłym roku:)