Biała kiełbasa pieczona w cebuli

na 6 kwietnia 2012 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Czym byłaby Wielkanoc gdyby zabrakło białej kiełbasy? Toż to jak Wigilia bez Św. Mikołaja! Dziś proponuję bardzo proste, ale równie smaczne danie – kiełbasę pieczoną w cebuli. To alternatywa dla klasycznie parzonej w wodzie, choć chyba bardziej odpowiednia na obiad lub kolację niż śniadanie.

Ten i inne wiele innych wielkanocnych specjałów znajdziecie na mojej bazie przepisów wielkanocnych – zapraszam!

przepis na Białą kiełbasę pieczoną w cebuli

składniki:

  • 6 kawałków białej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • suszony rozmaryn
  • suszony majeranek
  • oliwa

przygotowanie:

  1. Cebule siekamy w półplasterki.
  2. Mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki oraz suszonymi ziołami.
  3. Obficie skrapiamy oliwą.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego (użyłem glinianego garnka rzymskiego, ale może być inne) wykładamy połowę cebuli. Układamy na niej białą kiełbasę i przekrojoną na pół (w poprzek ząbków) główkę czosnku. Przykrywamy resztą cebuli.
  5. Pieczemy w temp. 180 st. C około 30 minut.
  6. Upieczoną kiełbasę kroimy w kawałki i mieszamy z upieczoną cebulą.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Zuzia pisze:

    Ta cebula powinna być najpierw usmażona, nieprawdaż?

  2. ola pisze:

    biała kiełbasa kojarzy mi się z takim polskim daniem, że ja pewnie dałabym nasz rodowity olej rzepakowy zamiast obcej oliwy z oliwek ;) zresztą i tak jest zdrowszy!

  3. benek pisze:

    Właśnie za takie smaki lubię Wielkanoc

  4. Bardzo smakowity obiad:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

  5. Majana pisze:

    Świetnie musi smakować ta kiełbaska.
    Ja bardzo lubię białą. Najczęściej występuje u mnie jako dodatek do żurku.
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top