Ciasto Milky Way

na 24 lutego 2010 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Mimo pewnych cięć w diecie, których niedawno dokonałem, a także wykreślenia z codziennego jadłospisu sporej ilości słodyczy, nie mogę sobie pozwolić na rezygnację z weekendowych smakołyków. Sobota i niedziela to taki czas, że musi coś słodkiego być, przecież to weekend!

Milky Way, bo to on jest inspiracją tego ciasta, to jeden z moich ulubionych batonów i już jakiś czas temu planowałem nawiązać do niego w kuchni. Tym bardziej, że dotychczas miałem okazję spróbować ciast typu Bounty i Snickers, które bardzo mi smakowały.

Przepis oryginalny nieco zmodyfikowałem, dodając do warstwy kremu wydrylowane wiśnie. Był to świetny pomysł, gdyż w innym razie masa byłaby nieco mdła.

Jest to propozycja dla osób, które preferują ciasta i kremy nieco cięższe. Ci, którzy preferują masy śmietanowe mogą pokombinować, bo z pewnością można uzyskać podobny, choć znacznie lżejszy efekt. Mimo wszystko polecam ten przepis, bo ciasto nam bardzo smakowało! :-)

Niniejszy przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, a autorką jest Dorotus, którą serdecznie pozdrawiam!

przepis na Ciasto Milky Way

Kakaowy biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  2. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Masa

Składniki:

  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku (’niebieskiego’, pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
  2. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Polewa czekoladowa

Składniki:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
  2. Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 – 3 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Luiza pisze:

    Witaj! Mam pewien problem, mianowicie chciałabym zrobić to ciasto, ale w blaszce w kształcie serca (średniej wielkości). Jak myślisz, o ile powinnam zmniejszyć proporcje dodawanych składników? Pozdrawiam!

    • Kuba pisze:

      Witaj,
      ciężko to tak jednoznacznie stwierdzić – jak widzisz ja z podanej ilości składników zrobiłem blachę 25x35cm – musisz zmierzyć sobie to serce (przyjmij, że to kwadrat – będzie Ci łatwiej) i proporcjonalnie odmierzyć składniki.
      Powodzenia!

  2. Anonymous pisze:

    oszenisz siem ze mnom?

  3. Kuba pisze:

    Wiosenka27 – wiśnie, jak dla mnie, są konieczne. Nie przepadam za zbyt mdłymi kremami.

    Grażyna – cieszę się, że Ci się podoba. Pozdrawiam!

    Gosia – otóż to – zgadzam się z Tobą w pełni. Następnym razem zrobię masę śmietanową – będzie o wiele lżejsza.

    Majana – i jest! Zapewniam!

    Tilianara – i kaloryczna, ale trudno :-))))

  4. Tilianara pisze:

    To dopiero smakowa bomba :)

  5. majana pisze:

    Mniam, musi być przepyszne!:)

  6. Gosia pisze:

    swietnie wyglada!!! ja z tych ,co musialyby pokombinowac,bo zbyt slodko nie lubie,wiec raczej jakis inny kremik trzeba byloby wymyslec….
    Pozdrawiam :)

  7. grazyna pisze:

    Pyszny placek, wiśnie jako dodatek bardzo mi się podobają :)

  8. wiosenka27 pisze:

    Dobry pomysł z wisniami. Ja robiłam podobny przepis a amoże taki sam ale bez wiśni i tak sobie myślę, że faktycznie mogą ożywić smak ciasta:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top