Mimo pewnych cięć w diecie, których niedawno dokonałem, a także wykreślenia z codziennego jadłospisu sporej ilości słodyczy, nie mogę sobie pozwolić na rezygnację z weekendowych smakołyków. Sobota i niedziela to taki czas, że musi coś słodkiego być, przecież to weekend!
Milky Way, bo to on jest inspiracją tego ciasta, to jeden z moich ulubionych batonów i już jakiś czas temu planowałem nawiązać do niego w kuchni. Tym bardziej, że dotychczas miałem okazję spróbować ciast typu Bounty i Snickers, które bardzo mi smakowały.
Przepis oryginalny nieco zmodyfikowałem, dodając do warstwy kremu wydrylowane wiśnie. Był to świetny pomysł, gdyż w innym razie masa byłaby nieco mdła.
Jest to propozycja dla osób, które preferują ciasta i kremy nieco cięższe. Ci, którzy preferują masy śmietanowe mogą pokombinować, bo z pewnością można uzyskać podobny, choć znacznie lżejszy efekt. Mimo wszystko polecam ten przepis, bo ciasto nam bardzo smakowało! :-)
Niniejszy przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, a autorką jest Dorotus, którą serdecznie pozdrawiam!
przepis na Ciasto Milky Way
Kakaowy biszkopt
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
- Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Masa
Składniki:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku (’niebieskiego’, pełnego)
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 16 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
- Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
- Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 – 3 godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego!
Witaj! Mam pewien problem, mianowicie chciałabym zrobić to ciasto, ale w blaszce w kształcie serca (średniej wielkości). Jak myślisz, o ile powinnam zmniejszyć proporcje dodawanych składników? Pozdrawiam!
Witaj,
ciężko to tak jednoznacznie stwierdzić – jak widzisz ja z podanej ilości składników zrobiłem blachę 25x35cm – musisz zmierzyć sobie to serce (przyjmij, że to kwadrat – będzie Ci łatwiej) i proporcjonalnie odmierzyć składniki.
Powodzenia!
oszenisz siem ze mnom?
Wiosenka27 – wiśnie, jak dla mnie, są konieczne. Nie przepadam za zbyt mdłymi kremami.
Grażyna – cieszę się, że Ci się podoba. Pozdrawiam!
Gosia – otóż to – zgadzam się z Tobą w pełni. Następnym razem zrobię masę śmietanową – będzie o wiele lżejsza.
Majana – i jest! Zapewniam!
Tilianara – i kaloryczna, ale trudno :-))))
To dopiero smakowa bomba :)
Mniam, musi być przepyszne!:)
swietnie wyglada!!! ja z tych ,co musialyby pokombinowac,bo zbyt slodko nie lubie,wiec raczej jakis inny kremik trzeba byloby wymyslec….
Pozdrawiam :)
Pyszny placek, wiśnie jako dodatek bardzo mi się podobają :)
Dobry pomysł z wisniami. Ja robiłam podobny przepis a amoże taki sam ale bez wiśni i tak sobie myślę, że faktycznie mogą ożywić smak ciasta:)