Naszła mnie ostatnio ochotna na fasolkę po bretońsku, którą dość często gościła na naszym stole. Przepisu na samą fasolkę nigdy jak się okazuje nie publikowałem, ale TUTAJ znajdziecie przepis na bardzo podobne danie, gdzie fasolę zstąpiłem ciecierzycą. Wegańska fasolka po bretońsku w niczym nie ustępuje swojej mięsnej odpowiedniczce i również jest bardzo smaczna.
przepis na wegańską fasolkę po bretońsku
składniki:
- opakowanie fasoli 250 g suchej
- 2 puszki pomidorów
- zioła prowansalskie
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
przygotowanie:
- Fasolę namaczamy około 12 godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut, do czasu aż będzie miękka. można ewentualnie użyć fasoli z puszki.
- Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy nieco wraz z posiekanym drobno czosnkiem na odrobinie oleju.
- Dodajemy pomidory, łyżkę ziół prowansalskich oraz liście laurowe.
- Dusimy razem kilka minut, a następnie dodajemy odcedzoną fasolę.
- Dusimy wszystko około 10-15 minut, a na koniec doprawiamy do smaku.
Smacznego!
I wegańska też na pewno smaczna, tak właśnie wygląda :)
Pozdrowienia