Wegańska fasolka po bretońsku

na 9 czerwca 2014 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Naszła mnie ostatnio ochotna na fasolkę po bretońsku, którą dość często gościła na naszym stole. Przepisu na samą fasolkę nigdy jak się okazuje nie publikowałem, ale TUTAJ znajdziecie przepis na bardzo podobne danie, gdzie fasolę zstąpiłem ciecierzycą. Wegańska fasolka po bretońsku w niczym nie ustępuje swojej mięsnej odpowiedniczce i również jest bardzo smaczna.

weganska fasolka po bretonsku

przepis na wegańską fasolkę po bretońsku

składniki:

  • opakowanie fasoli 250 g suchej
  • 2 puszki pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe

przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy około 12 godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut, do czasu aż będzie miękka. można ewentualnie użyć fasoli z puszki.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy nieco wraz z posiekanym drobno czosnkiem na odrobinie oleju.
  3. Dodajemy pomidory, łyżkę ziół prowansalskich oraz liście laurowe.
  4. Dusimy razem kilka minut, a następnie dodajemy odcedzoną fasolę.
  5. Dusimy wszystko około 10-15 minut, a na koniec doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    I wegańska też na pewno smaczna, tak właśnie wygląda :)
    Pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top