Krówki

na 8 marca 2014 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Nie sądziłem, że przygotowanie domowych krówek jest takie proste. Masę krówkową robiłem niejednokrotnie, ale jakoś nie przyszło mi do głowy zrobić cukierki. Ale ostatnio wypatrzyłem przepis na blogu Moje wypieki i postanowiłem go wypróbować. Powiem tyle, że polecam – krówki są pyszne, a trzymane w lodówce długo zachowują świeżość.

Krówki

przepis na krówki

źródło: Moje wypieki

składniki:

  • 300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie aromatu)

przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Ważne by wybrać naczynie z grubym dnem, bo inaczej masa może się przypalić.
  2. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (około 15-20 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać kilka minut.
  3. Wyraźnie gęstą masę należy wylać następnie do naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć).
  4. Po schłodzeniu pokroić.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Joanna Kupis pisze:

    Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.

  2. Majana pisze:

    Muszę kiedyś skusić się na domowe. Super wyglądają.
    :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top