Nie sądziłem, że przygotowanie domowych krówek jest takie proste. Masę krówkową robiłem niejednokrotnie, ale jakoś nie przyszło mi do głowy zrobić cukierki. Ale ostatnio wypatrzyłem przepis na blogu Moje wypieki i postanowiłem go wypróbować. Powiem tyle, że polecam – krówki są pyszne, a trzymane w lodówce długo zachowują świeżość.
przepis na krówki
źródło: Moje wypiekiskładniki:
- 300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie aromatu)
przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Ważne by wybrać naczynie z grubym dnem, bo inaczej masa może się przypalić.
- Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (około 15-20 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać kilka minut.
- Wyraźnie gęstą masę należy wylać następnie do naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć).
- Po schłodzeniu pokroić.
Smacznego!
Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.
Muszę kiedyś skusić się na domowe. Super wyglądają.
:)
I są naprawdę bardzo smaczne. A przygotowanie jest bajecznie proste :-)