Ekologiczne smaki w Gliwicach

na 22 sierpnia 2012 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

autor: Piotr Kowalski ©

Poniżej publikuję, na prośbę Organizatorów, materiały prasowe dotyczące Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej. Podpisuję się obiema rękoma pod tego typu wydarzeniami, bo liczę, że dzięki nim coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to co oraz jak je oraz, że jedzenie to nie tylko ostarczanie energii dla ciała, ale także i dla ducha.

autor: Piotr Kowalski ©

Zapraszamy na XVII edycję Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura w sobotę 29 września 2012. Na kiermaszu, jak co roku, będzie można kupić różnorodne produkty ekologiczne prosto od rolników, dowiedzieć się więcej na temat korzyści z zakupów produktów wytworzonych w sposób zrównoważony, wziąć udział w warsztatach i zdegustować przygotowane z ekologicznych produktów potrawy. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Dla rodziców przygotowano warsztaty na temat prawidłowego odżywiania dzieci. Najmłodszych na pewno zainteresują warsztaty kulinarne, na których będą mogli odkryć w sobie prawdziwego mistrza kuchni, a trochę starsi dowiedzą się jak zadbać o dobrą kondycję swojego organizmu i zachować witalność w każdym wieku.  Pokazy sztuki kulinarnej ułatwią codzienne zmagania z obiadem, a dla tych, którym gotowanie sprawia przyjemność na pewno będą ciekawą inspiracją. Dobrego, ekologicznego smaku na pewno nie zabraknie.

Celem kiermaszu, oprócz sprzedaży produktów ekologicznych przez rolników,  jest zwrócenie uwagi konsumentów na to w jaki sposób produkowana jest żywność i jak sposób wytworzenia i przetworzenia jedzenia wpływa na zdrowie i kondycję, a także na otaczający nas świat. Impreza ma charakter non-profit, a organizator Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach, co roku pozyskuje środki finansowe, aby ta przyjazna rolnikom i konsumentom impreza mogła się odbywać.

Kiermasz na stałe wpisał się w kalendarz imprez, na które czekają konsumenci z Gliwic oraz innych miast województwa śląskiego. Jest to jedna z większych imprez promujących rolnictwo ekologiczne i jego produkty w Polsce.

XVII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura

Sobota, 29 września 2012 r. Hala Ośrodka Sportu Politechniki Śląskiej

ul. Kaszubska 28 w godzinach 9-18.

Program imprezy znajduje się na stronie: www.pkegliwice.pl

Wstęp na warsztaty i kiermasz jest bezpłatny. Liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona, dlatego prosimy o zgłaszanie chęci udziału do dnia 15 września na adres: biuro@pkegliwice.pl lub telefonicznie – 32/231 85 91. Osoby, które zgłoszą swój udział będą miały pierwszeństwo uczestnictwa w warsztatach.

Kiermasz został objęty honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Śląskiego oraz Starosty Powiatu Gliwickiego.

autor: Piotr Kowalski ©

PROGRAM

XVII GLIWICKI KIERMASZ ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ I TRADYCYJNEJ

„Natura, zdrowie, kultura”

Gliwice, Ośrodek Sportu Politechniki Śląskiej

ul. Kaszubska 28

sobota 29 września 2012

godz. 9.00-18.00

9.00-18.00

sprzedaż produktów ekologicznych i tradycyjnychstoiska informacyjne dotyczące produktów ekologicznych, ziół i miodu

stoiska informacyjne dotyczące produktów ekologicznych, ziół i miodu

stoiska degustacyjne

warsztaty plastyczne dla najmłodszych

9.30

Uroczyste otwarcie

10.00 -11.30

Dieta dojrzałego człowieka – zachowanie dobrej kondycji i leczenie wybranych schorzeń odpowiednio zbilansowaną dietą. Dieta dla Bałtyku.

11.30 – 12.15

Pokaz sztuki kulinarnej bazującej na produktach ekologicznych. Odżywcze i smaczne śniadania.

12.30 -13.15

Czy w XXI wieku grozi nam głód? Warsztaty połączone z dyskusją.

13.30 – 15.00

Zdrowie na starcie – jak wspierać rozwój niemowlaka i małego dziecka odpowiednim odżywianiem.

13.30 -14.15

Akademia młodego kucharza – warsztaty edukacyjne dla dzieci połączone
z przygotowaniem prostych posiłków

14.30 -16.00

Pokaz sztuki kulinarnej bazującej na produktach ekologicznych – potrawy rozgrzewające i energetyzujące, znaczenie przypraw w kuchni.

15.45 -17.00

Miody i produkty pszczele w zachowaniu witalności organizmu.

 

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. karmel-itka pisze:

    uwielbiam taki imprezy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top