Ciasteczka czekoladowe Nigelli, na które przepis znalazłem dawno temu w sieci, wydrukowałem i zapomniałem, a dopiero niedawno znalazłem :-) Bo to tak jest z przepisami, że kolekcjonuję je kilka razy szybciej niż realizuję…
Ale co tam – zapraszam na pyszne ciastka!

ciastka czekoladowe nigelli
przepis na Czekoladowe ciastka Nigelli
Składniki:
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 30 g kakao
- 125 g cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady (to mój dodatek, którego w oryginalnym przepisie nie było)
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami.
- Czekoladę dzielimy na kostki, a te z kolei na ćwiartki. Dodajemy do mąki.
- Masło ucieramy z cukrem i dodajemy do niego suche składniki. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i lekko spłaszczamy.
- Pieczemy 5 min. w 170 st. C, a następnie zmniejszamy temp. do 150 st. i pieczemy jeszcze 10 min.
- Odstawiamy do ostygnięcia (dopiero wtedy stwardnieją).
Smacznego!
Kuba, żebyś zobaczył ile ja mam takich do wypróbowania to byś się za głowę złapał:) ..ale niestety sił przerobowych takich nie mamy:) ale na ciasteczka zawsze sie chętny znajdzie …zwłaszcza tak cudowne:)
Pyszne ciasteczka Kuba! Częstuję się kilkoma :))
Pozdrowienia:)
Proszę bardzo! :-)
Też tak mam z tymi przepisami :) Nie dość że kolejka oczekujących rośnie, to niektóre się zaplątują w dziwne wirtualne albo i szufladowe miejsca ;) Ciasteczka pycha! Pozdrawiam :)
Kolejka tych do zrealizowania rośnie, ale i tych zrealizowanych, ale jeszcze niewstawionych na blog coraz więcej…