Zapraszam dziś na pyszny krem kalafiorowy. To świetna propozycja na jesienny obiad, wszak kalafior teraz rządzi!
Przepis na poniższe danie publikuję w ramach akcji „Gotujemy po polsku!” zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja, autorów bloga Grumko – Kuchnia Ireny i Andrzeja oraz portalzPierwszegoTłoczenia.pl.
Przepis na krem kalafiorowy
Składniki:
- kalafior
- 750 ml bulionu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
Przygotowanie:
Do przygotowanego bulionu, dodajemy warzywa (marchewki można wykorzystać te, które użyliśmy do przygotowania wywaru), oprócz kalafiora, którego dodajemy pod koniec gotowanie. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą dobre.
Całość gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie całość miksujemy blnderem.
Doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Kuba, jeśli będziesz kiedyś gotował jeszcze kalafiorówkę, to spróbuj zmodyfikować przepis:
1. Cebulkę przesmaż na maśle.
Jak masz już wszystko zblendowane, wraz z cebulą:
2. Weź pół szklanki mleka, rozbełtane z żółtkiem odrobiną gałki muszkatołowej i kurkumą – wlej do papki kalafiorowej.
Można dodać też trochę białego wina – ja nie lubię z winem.
Drobna modyfikacja – a smak może Cię zaskoczyć :)
Bardzo ciekawa propozycja – muszę spróbować. Pozdrawiam!
Fajny kremik Kubo!
u mnie dziś flaki rządzą …ale tylko Mąż je je …ja za to chętnie zjadłabym twojej kalafiorowej:) pozdrawiam
Ja też wolałbym kalafiorową – nie jestem miłośnikiem flaków, choć to dobry pomysł na wstawienie na blog! :-)
Cale wieki nie jadlam zupy z kalafiora, kiedys nalezala do moich ulubionych. Dzieki, ze mi o niej przypomniales :)
Proszę bardzo – polecam się na przyszłość :-)
Uwielbiam wszystkie zupy, kremy również :) Kalafiorowa jest jedną z moich ulubionych, ale nigdy nie podawałam jej w formie kremu. Muszę wypróbować taką wersje ! ;)
Spróbuj koniecznie, bo naprawdę warto :-)