16 października, czyli Światowy Dzień Chleba ma się ku końcowi – zaobserwowałem na blogach zatrzęsienie wszelkiego rodzaju pieczywa, co i mnie zainspirowało do przyłączenia się do akcji. Ponieważ jednak mój chlebak wypchany jest do granic swych możliwości, postanowiłem przygotować słodkie bułki nadziewane dżemem wiśniowym.
Niestety część z nich popękała w trakcie pieczenia, co zaobserwować możecie a załączonej ilustracji. Niezrażony tym faktem, zgodnie z zasadą, że dzielę się z Wami nie tylko sukcesami, ale i porażkami, postanowiłem pochwalić się efektem końcowym. Zapewniam, że owe bułki smakują tysiąc razy lepiej niż się prezentują na fotografii. Polecam!
przepis na Bułki z dżemem
Składniki:
- 500 g mąki
- opakowanie (7 g) drożdży instant
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 300 ml letniej wody
- dżem
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z mąką, cukrem i solą. Dodajemy wodę i wyrabiamy do czasu uzyskania gładkiego ciasta.
- Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy kule, które następnie spłaszczamy. Na środku nakładamy dżem i zaklejamy ciasto.
- Bułki układamy na blasze i znów przykrywamy. Odstawiamy na 20-30 minut by nieco podrosły.
- Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 175 st. C przez ok. 25 minut.
Smacznego!
a ja i takie popękane chetnie bym zjadła:) bo na pewno są pyszne:) pozdrawiam ciepło
Kuba, pycha te bułeczki musza być . Wiesz co , często jest tak,że coś nam nie wyjdzie z wyglądu a smakuje wspaniale. Jak robiłam bułeczki z nadzieniem cynamonowym też mi popękały i duzo nadzienia wypłynęło , a bułki były przepyszne:).
Pozdrawiam:)
Nic się nie poradzi na fakt, że czasem najsmaczniejsze dania wcale nie prezentują się tak apetycznie :-)