Bułki z dżemem

na 16 października 2011 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Bake Bread for World Bread Day 2011
16 października, czyli Światowy Dzień Chleba ma się ku końcowi – zaobserwowałem na blogach zatrzęsienie wszelkiego rodzaju pieczywa, co i mnie zainspirowało do przyłączenia się do akcji. Ponieważ jednak mój chlebak wypchany jest do granic swych możliwości, postanowiłem przygotować słodkie bułki nadziewane dżemem wiśniowym.

Niestety część z nich popękała w trakcie pieczenia, co zaobserwować możecie a załączonej ilustracji. Niezrażony tym faktem, zgodnie z zasadą, że dzielę się z Wami nie tylko sukcesami, ale i porażkami, postanowiłem pochwalić się efektem końcowym. Zapewniam, że owe bułki smakują tysiąc razy lepiej niż się prezentują na fotografii. Polecam!

przepis na Bułki z dżemem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • opakowanie (7 g) drożdży instant
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml letniej wody
  • dżem

Przygotowanie:

  1. Drożdże mieszamy z mąką, cukrem i solą. Dodajemy wodę i wyrabiamy do czasu uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Z wyrośniętego ciasta formujemy kule, które następnie spłaszczamy. Na środku nakładamy dżem i zaklejamy ciasto.
  4. Bułki układamy na blasze i znów przykrywamy. Odstawiamy na 20-30 minut by nieco podrosły.
  5. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 175 st. C przez ok. 25 minut.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. a ja i takie popękane chetnie bym zjadła:) bo na pewno są pyszne:) pozdrawiam ciepło

  2. Majana pisze:

    Kuba, pycha te bułeczki musza być . Wiesz co , często jest tak,że coś nam nie wyjdzie z wyglądu a smakuje wspaniale. Jak robiłam bułeczki z nadzieniem cynamonowym też mi popękały i duzo nadzienia wypłynęło , a bułki były przepyszne:).
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top