Ten eintopf rodem z Węgier jest niezwykle smacznym i prostym sposobem a przyrządzenie wołowiny. Prostota przepisu pozwala dowolnie zmieniać składniki – każdy dobierze coś dla siebie. Ja polecam dodać sporo mielonej papryki, zarówno słodkiej jak i ostrej.
Przepis na tokany z wołowiny
Składniki:
500 g wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu
- mielona papryka
Przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie paski i smażymy małymi porcjami w garnku o grubym dnie. Mięso odkładamy, a do garnka wrzucamy posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zeskrobujemy z dna poprzyklejane resztki ze smażenia (wzbogacą smak potrawy) i dusimy do czasu, aż cały płyn odparuje. Wówczas dodajemy mięso i doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem.
Dusimy na wolnym ogniu do czasu aż mięso zmięknie.
Podajemy np. z kaszą – pycha.
Smacznego!
Wygląda pysznie ! :) I do tego lampka wina, super :)