Tokany (tokań) z wołowiny

na 8 lipca 2011 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Ten eintopf rodem z Węgier jest niezwykle smacznym i prostym sposobem a przyrządzenie wołowiny. Prostota przepisu pozwala dowolnie zmieniać składniki – każdy dobierze coś dla siebie. Ja polecam dodać sporo mielonej papryki, zarówno słodkiej jak i ostrej.

Przepis na tokany z wołowiny

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • mielona papryka

Przygotowanie:

Mięso kroimy w cienkie paski i smażymy małymi porcjami w garnku o grubym dnie. Mięso odkładamy, a do garnka wrzucamy posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Zeskrobujemy z dna poprzyklejane resztki ze smażenia (wzbogacą smak potrawy) i dusimy do czasu, aż cały płyn odparuje. Wówczas dodajemy mięso i doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem.

Dusimy na wolnym ogniu do czasu aż mięso zmięknie.

Podajemy np. z kaszą – pycha.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Wygląda pysznie ! :) I do tego lampka wina, super :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top