Krokiety z musztardową kaszą gryczaną

na 25 marca 2011 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Pomysł na poniższe danie przyszedł mi do głowy, gdy po powrocie z pracy stwierdziłem, że znajduję się w posiadaniu znacznej ilości ugotowanej dzień wcześniej kaszy gryczanej. Chwilę głowiłem się nad tym jak mógłbym ją smacznie podać i pomyślałem o pierogach. Bardzo szybko się zreflektowałem, że wałkowanie ciasta, wycinanie kółek i lepienie półksiężyców to nie jest to co tygryski lubią najbardziej, szczególnie gdy w brzuchu burczy. Ale myśl o gryczanym farszu nie dawała mi spokoju, postanowiłem więc usmażyć szybko kilka naleśników i przygotować zgrabne krokiety. Do tego dodałem sałatkę z rukolą i burakami, którą przygotowałem wg. przepisu na carpaccio buraczkowe. Włala!

Przepis na Krokiety z musztardową kaszą gryczaną

Przygotowanie: 30 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki:

4 naleśniki
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
4 serki topione (4 trójkąciki)
1-2 łyżki musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
1 pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Jak przygotować naleśniki możecie poczytać na wcześniejszych wpisach. Do wyboru macie m.in. naleśniki z mąki razowej lub klasyczne. Zapewniam, że oba rodzaje doskonale nadadzą się do krokietów.

W czasie smażenia naleśników przystępujemy do przygotowywania farszu. Jest to bardzo proste ponieważ jedyne czym musimy się wykazać to umiejętnością posiekania pietruszki. Drobno poszatkowaną mieszamy z kaszą, serkami i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na naleśniki, które następnie składamy w krokiety. Można je panierować i w jajku i bułce tartej, ja poprzestałem na podgrzaniu ich na patelni.

Smacznego!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. naleśniki pisze:

    Witaj.Bardzo ciekawe połączenie kasza + ser. Muszę koniecznie to zrobić.Myślę że do kaszy dodam jeszcze przesmażony boczek.Nie piszesz jak połączyłeś te serki, które są bądź co bądź maziste z kaszą ? No i jeszcze jedno naleśniki nie panierowane nigdy nie będą krokietami. Zawsze będą naleśnikami z kaszą.Pozdrawiam.Christopher

    • Kuba pisze:

      Christopher, celna uwaga z tymi krokietami – dzięki! A jeśli chodzi o połączenie kaszy z serkami to też sądziłem, że nie będzie to takie łatwe, ale po kilku ruchach widelcem ładnie się z kaszą zgrały. Dodatek boczku również będzie jak najbardziej na miejscu.
      Dzięki za odwiedziny i pozdrawiam!

  2. Karmel-itka. pisze:

    intrygująca improwizacja… hm, naprawdę.
    zaciekawił mnie niesłychanie.

  3. KUCHARNIA, Anna-Maria pisze:

    Kubo! Genialny ten przepis, zwłaszcza dla takich miłośników kaszy gryczanej jak ja:D
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. bozena-1968 pisze:

    Fajny pomysł z połączeniem takich składników..

  5. Majana pisze:

    Fajny pomysł zarówno z krokietami jak i sałatką :)

  6. Panna Malwinna pisze:

    ciekawie wyglądają te krokieciki. nietypowe i apetyczne połączenie;)

  7. Tilianara pisze:

    Bardzo smakowita improwizacja :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top